Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

När väl Aina Illiano fått tag på en cykel i rätt storlek var hon såld.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Motion på rulle

För tre år sedan satt hon för första gången på en racingcykel. I år blir det cirka 300 mil. Aina Illiano är helsåld på cykling.

För tre år sedan skulle Aina Illiano, 47, klara av den Svenska klassikern och inför Vätternrundan köpte hon en begagnad Bianchi-cykel på nätet för 5 000 kronor.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Hon genomförde loppet men det uppstod inte någon spontan kärlek till cykling.

- Cykeln visade sig vara för stor för mig. Men nu har jag köpt en jättefin på rea, och den är precis i min storlek, säger Aina Illiano, som med ett generat leende nobbar att avslöja hur mycket den nya kärleken kostar.

När GP träffar henne denna vardagskväll är hon på väg att leda en cykeltur på sex mil för medlemmarna i Hisingens cykelklubb. De är indelade i tre olika hastighets-grupper. Hon uppmanar cyklisterna att hålla sig till angiven hastighet och inte trampa för fort.

För tre år sedan var det med vånda hon själv gav sig ut i en klunga för att träna.

- Jag minns på introduktionsrundan hur jag bävade för att cykla i grupp. Att ligga så nära de andra, berättar Aina Illiano.

Hon behöver ingen längre betänketid för sitt bästa råd till den som tänker sig att börja med racingcykling:

- Gå med en i en cykelklubb, där finns det ofta cyklar att låna, så att du kan prova dig fram. Dessutom finns det mängder av vänliga och kunniga människor att fråga om råd, säger Aina Illiano.

Hon kan tala länge om vilken fin stämning som råder i en cykelklubb. Hur alla under en träningsrunda stannar och hjälper till om någon i gruppen har fått punktering.

När det gäller klädseln framhåller hon byxorna med den vadderade baken som det viktigaste plagget.

- Men det är även bra att ha en riktig tröja med fickor på ryggen där man kan ka färdkost och mobil, Säger Aina Illiano.

Hon berättar att hon inte har något större intresse av att meka med cykeln. Att klara av att byta däck och slang, hålla den ren och smörja kedjan räcker för henne.

När det är dags för Vätternrundan lämnar hon in den för service. Hittills har det blivit tre Vätternrundor för henne.

- Senast sjöng och skrattade vi oss fram över de 30 milen, berättar hon med något drömskt i blicken.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.