Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Mordet skakar Hjällbo

Hjällbo är på onsdagen en stadsdel i sorg. Många är skakade av det brutala mordet på en 18-åriga flicka vid Bergsgårdsgärdet under natten. De flesta tror att det är någon utifrån som har begått dådet på gångvägen.

Redan på dagen hade många tänt ljus och lagt blommor på platsen där 18-åringen mördades.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Mariebell Lahdo, som själv bor i området, känner både vänner och släktingar till den drabbade familjen. Flickan bodde bara några hundra meter från mordplatsen. Mariebell Lahdo berättar att man har en trygghetsgrupp i området som varit verksam bland annat med vaktverksamhet och vandringar i bostadsområdet för att stävja brott, men inte nu under de aktuella mellandagarna. Hon säger vidare att polisen skall förstärka sin närvaro i Hjällbo.

Mariebell menar att det är ofattbart hur detta dåd har kunnat inträffa här:

- Alla här ute är djupt skakade över mordet. Ungdomar i området har redan varit på platsen och tänt ljus och alla är chockade. Vi frågar oss vem som kan göra något sådant. Ingen hotbild fanns mot den mördade flickan och vi hoppas verkligen att polisen snabbast möjligt får tag i de som begått mordet. Många vill också veta vad som hänt på gångvägen och varför.

"Alla känner alla"

Mariebell Lahdo och andra Hjällbobor säger att det verkar otroligt att någon från området kan ha haft med mordet att göra, eftersom alla känner alla i Bergsgårdsgärdet:

– Det måste vara någon utifrån, konstaterar Hjällboborna.

Den mördade flickan tillhörde den syrisk-ortodoxa församlingen St Malkens i Bergsjön, som har sin kyrka inte långt ifrån den plats där mordet skedde. Församlingens präst Kerim Sydby, som efter mordet dels har varit med på sjukhuset, dels har tagit hand om och stöttat familjen. Han berättar att församlingsmedlemmarna kommer att samlas vid kyrkan för en minnestund:

– Exakt hur det kommer att gå till är ännu inte klart, men tanken är att vi på bästa sätt skall ta hand om och stödja alla som drabbats av den här skakande händelsen.

Sörjer i tre dagar

Traditionen inom den syrisk-ortodoxa kyrkan påbjuder att man samlas i kyrkan och sörjer i första hand i tre dagar. Därefter har man 40 dagars minnesstund. Saliba Marawegh, medlem i den syrisk-ortodoxa kyrkan, säger att det är en oerhört tragisk händelse som drabbat en familj i församlingen:

- Det verkar otroligt att någon från området skulle begå ett sådant här dåd mot en flicka som var på väg hem. Jag tror att det måste vara någon utifrån.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.