Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Mord och långfilm på tv i sommar

Solig sommar innebär färre tv-tittare.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det ska motverkas med mordgåtor, långfilmer och underhållningsprogram.

-Nyproducerat är det som gäller på sommaren, säger Fredrik Arefalk, programchef på TV 4.

Realityserier, deckare och självklart "Allsång på Skansen". Det är lite av vad vi kan vänta oss i tv-tablåerna i sommar. Sommaren är alltid en lågsäsong när det gäller tv-tittande, mycket annat pockar på vår uppmärksamhet. Stranden, grillen och hängmattan vinner över tv:n och när solen skiner märks det tydligt på tittarsiffrorna.

-Det går ner totalt på sommaren och tablåerna förskjuts, folk ser på tv senare på kvällen, säger Fredrik Arefalk, programchef på TV 4.

Ernst sätter färg

TV 4:s taktik för att fånga tv-publiken är bland annat satsningar på nyproducerad sommarunderhållning med kända tv-profiler, som Ernst Kirchsteiger i "Sommar med Ernst".

-Ernst sätter färg på den svenska sommaren och tillför en speciell stämning, säger Fredrik Arefalk.

Även kanal 5 vill ha mycket nytt i sin tablå.

-Att sommaren bara skulle bestå av repriser är inte sant. Vi har många färska säsonger och några nya serier i sommar, till exempel den nya serien Mike och Molly säger Dan Panas, presschef på Kanal 5.

Gemensamt för kanalerna är en satsning på långfilmer.

Lagom hjärngympa

Under sommarmånaderna mördas det hej vilt i en uppsjö av kriminalserier, klassikern "Morden i Midsomer" i SVT och nya miniserien "Murderland" i TV 4 är två exempel. Svenskarnas fascination för blodiga deckargåtor sommartid är ett mysterium.

-Jag tror att vi lockas till att lösa gåtor när vi får tid över. Det är en lagom typ av hjärngympa under semestern, säger Dan Panas.