Morötter och piskor i Kairo

ANNONS
|

Ett iskallt spel pågår i Egypten där regimen med både piskor och morötter försöker klamra sig fast vid makten.

På Tahrir-torget i Kairo bet sig demonstranterna envist fast på torsdagen, medan attacker riktades mot utländska journalister.

–Vi måste överleva i dag, och i morgon kan vi samla miljontals till gatorna. Det är slutet för Mubarak – med Guds hjälp, sade 23-åriga Amany Omar till TT på torget på torsdagen.

Drabbningar kring torget var inte i närheten av onsdagens och nattens i styrka och blodighet. Viss stenkastning förekom, men armén var något mera aktiv i att hålla isär grupperna och sköt flera varningsskott. Armén är en avgörande faktor och demonstranterna hoppas att den ska bestämma sig för att inte stötta president Mubarak längre.

ANNONS

På kvällen kom uppgifter från provisoriska kliniker om att dödstalet stigit till tio.

I ett tv-tal räckte nye premiärministern Ahmed Shafiq morötter till de regimkritiska. Han bad om ursäkt för våldsamheterna. Den avskydde förre inrikesministern Habib al-Adly ska också utredas för bristen på poliser under kaoset.

Flera före detta ministrar och höga tjänstemän har också fått reseförbud och bankkonton frusna. Shafiq har även lovat utreda om civilklädda poliser funnits bland de Mubaraktrogna våldsverkarna.

Vicepresident Omar Suleiman uppmanade myndigheter att släppa gripna unga som "inte är involverade i kriminalitet". Suleiman sade också att Mubaraks son Gamal inte ställer upp i presidentvalet i september.

Men det fanns också piskor. Regimen har beordrat statsanställda att delta i våldet mot demonstranterna i Kairo, hävdar den egyptiska fackföreningen IFS, och regimkritiska statsanställda riskerar sparken.

Under dagen hävdade regimen att förhandlingar inletts med oppositionen, vilket oppositionen helt förnekade.

–Bland dem som förhandlar är ingen av oss representerade. Vi känner dem inte och vi vill inte känna av dem. Inga förhandlingar och inga möten kommer att hållas innan Mubarak avgår, sade Esraa Abd El Fattah i 6 april-rörelsen till TT.

Mohamed ElBaradei och Muslimska brödraskapet avvisade förslaget från premiärminister Shafiq om samtal.

–Alla förhandlingar hänger på att Hosni Mubarak stiger av och är även avhängiga av säkerhetsläget på Tahrir-torget, sade ElBaradei till Reuters.

ANNONS

Internationell nyhetsrapportering har väckt ursinne i Mubarak-lägret och ilskan riktades mot journalister. Påeldade av statliga medier har man utkrävt hämnd på gatorna – rykten strömmade om att utländska reportrar var agenter för främmande makter.

Bland de saknade var på torsdagen SVT:s utsände Bert Sundström. En okänd person svarade på arabiska i hans mobiltelefon och sade att han var tagen av militären.

SVT:s Aktuellt uppgav senare att Bert Sundström har skadats allvarligt och befinner sig på sjukhus i Kairo. Hans läge beskrevs dock som stabilt.

Trots regimens hårda framfart kan protestvågen sprida sig. Algeriet meddelade på torsdagen att undantagstillståndet i landet snart tas bort, och utlovade reformer. I Syrien har fredagen utlysts till en "vredens dag".Och på Tahrir-torget i centrala Kairo, själva epicentrum för skalvet, biter sig demonstranterna envist fast.

–Vi måste överleva i dag, och i morgon kan vi samla miljontals till gatorna. Det är slutet för Mubarak – med Guds hjälp, säger 23-åriga Amany Omar till TT på torget på torsdagen.

Drabbningar kring torget var inte i närheten av onsdagens och nattens i styrka och blodighet, då fem regimkritiska demonstranter dödades. Viss stenkastning förekom. Men armén var något mera aktiv i att hålla isär grupperna och sköt flera gånger varningsskott.

ANNONS

Samtidigt kom uppgifter om att dödligt skadade inte fått hjälp vid torget.

I ett tv-tal räckte nye premiärministern Ahmed Shafiq morötter till de regimkritiska. Han bad om ursäkt för våldsamheterna. Den allmänt avskydde förre inrikesministern Habib al-Adly ska också utredas för bristen på poliser under kaoset.

Shafiq skyllde på försumlighet av polisen under revoltens oroliga dagar.

–När armén tog över begav sig många kravallpoliser hem till sina byar och vi kan inte få dem att komma tillbaka, hävdade Shafiq.

Flera före detta ministrar och höga tjänstemän har också fått reseförbud och bankkonton frusna tills utredningar genomförts. Shafiq har även utlovat utredning av anklagelserna om att civilklädda poliser funnits bland de Mubaraktrogna våldsverkarna.

Vicepresident Omar Suleiman uppmanade säkerhetsmyndigheter att släppa gripna ungdomar som "inte är involverade i kriminalitet", uppgav statliga nyhetsbyrån Mena. Suleiman ska också ha sagt att Mubaraks son Gamal inte ställer upp i presidentvalet i september.

Regimen hoppas nu att motsidan ska nöja sig med morötterna och lämna gatorna.

Men det fanns också piskor. Regimen har beordrat statligt anställda att delta i våldet mot demonstranterna på Befrielsetorget i Kairo, hävdar den egyptiskt fackförening IFS. Facket fördömer också att statsanställda som finns bland de regimkritiska riskerar att få sparken.

Under dagen hävdade också regimen att förhandlingar inletts med oppositionen, vilket oppositionen helt förnekade.

ANNONS

–Bland de som förhandlar är ingen av oss representerade. Vi känner dem inte och vi vill inte känna av dem. Inga förhandlingar och inga möten kommer att hållas innan Mubarak avgår, säger Esraa Abd El Fattah, centralfigurerna i den unga 6 april-rörelsen, till TT.

Mohamed ElBaradei och Muslimska brödraskapet avvisar förslaget från premiärminister Shafiq om samtal.

–Alla förhandlingar hänger på att Hosni Mubarak stiger av och är även avhängiga av säkerhetsläget på Tahrir-torget, sade ElBaradei till Reuters.

Nere vid torget står 28-årige tolken Mohammed Saad. Glasögonen sitter på sned, han har ett sår på näsan och ett stort vitt bandage runt huvudet.

–Jag fick två stenar i huvudet vid striderna i natt. Men jag tänker stanna här tills Mubarak avgår.

ANNONS