Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Momssmäll mot ideella sektorn

EU-kommissionen avslår svenska regeringens ansökan om en momsgräns för ideella föreningar, enligt ett pressmeddelande från regeringen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I dag är hela den svenska ideella sektorn undantagen från moms.

Finansminister Anders Borg är förvånad och besviken över det negativa besked som regeringen har fått från EU-kommissionen.

-Vi kommer att bestrida detta. Vi tänker driva detta ända in i kaklet, sade Borg på en pressträff.

Tills dess frågan är avgjord, vilket enligt Borg kan ta flera år, kommer de nuvarande reglerna för momsfrihet för ideella föreningar att gälla.

Undantaget strider mot EU:s lagstiftning och EU-kommissionen har försökt få bort undantaget.

Regeringen har tidigare ansökt om att vissa ideella föreningar ska slippa redovisa moms om omsättningen ligger under en miljon kronor.

Anders Borg säger att Sverige ska driva frågan gentemot EU-kommissionen tillsammans med flera andra länder, som Österrike, Finland, Danmark och Nederländerna.


– Föreningslivet spelar en oerhört stor roll för samhället och för att det ska fungera. Det kan inte vara ett samhällsintresse att föreningarna ska ägna kvällarna åt momsregistrering, säger Anders Borg.


Han håller inte med EU-kommissionen om att momsfriheten skulle vara ett konkurrensproblem.
– Att man säljer korv på fotbollsmatcher är inget problem, det är ingen som går och äter korv på läktaren när det inte är match, säger Borg.


Borg säger att regeringen försöker övertyga kommissionen om att driva ärendet vidare i maklig takt och, förstås, försöker få kommissionen att ändra inställning.
Men han har inget större hopp om att få gehör, inte minst på grund av att den sade nej till regeringens kompromissförslag om att endast föreningar som omsätter över en miljon kronor ska vara momsskyldiga. En sådan gräns skulle undanta 90 procent av föreningslivet, enligt regeringen.

Det var i januari som regeringen ansökte om tillstånd att införa en momsredovisningsgräns på en miljon kronor för de ideella föreningarna. Enligt regeringen skulle det undanta 90 procent av föreningarna från momsplikt. Avsikten med ansökan var att värna de ekonomiska villkoren för sektorn och undvika en stämning i EU-domstolen.