Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Modern kola från 30-tal

Klassiska kolor med stil. Det är modellen för Pärlans konfektyr.

I dag bjuder vi på julkolor som de smakade förr. Fast med en modern och oemotståndlig touche.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Att få en ask kola från Pärlans konfektyr är som att smyga upp på mormors vind och hitta en oöppnad skatt från 1930-talet. Kartongen, typsnittet, papperet – allt andas gamla tider och omsorgsfulla detaljer. Men kolorna är desto färskare.

I en liten konfektyrfabrik inredd i ett gammalt konditori på Södermalm i Stockholm står unga kvinnor och män i randiga tröjor och byxor med tidstrogen hög midja och virar in kolor i smörpapper. Tjejerna har avancerade håruppsättningar med lockar och valkar som vore de hämtade ur en svartvit film från Hollywoods glansdagar.

Men färgskalan finns där, även om den är dov och dämpad. I den lilla kafédelen är väggpanelerna i tidstypisk teak och möblerna går i mossgrönt och vinröd sammet. En fikapaus på Pärlan är en resa i tiden.

Och numera kan alla hoppa på glamourtåget till jazzens barndom och kolakokandets storhetstid. Förutom ett femtiotal återförsäljare från norr till söder finns numera även boken Pärlans konfektyr (Natur & Kultur) med undertiteln Kolor, jazz och bakverk, där pärlorna bjuder på sina bästa recept på sötsaker, men även musik och frisyrtips.

– För oss är det en livsstil. Det handlar inte om att vi klär ut oss. Jag har gått i mormors klänningar och bakat kakor sedan jag var liten, säger Klara Ejemyr, en av medförfattarna till boken.

Alltsammans bottnar i en gemensam kärlek till dansstilen lindy hop, och de klassiska attribut som förknippas med 1930- och 1940-talets elegans. Vilket råkar vara en era då just kolan och välgjorda sötsaker stod högt i kurs.

Grundaren Lisa Ericson fick med sig vänner och bekanta från dansvärlden som delade samma intresse, och snart hade kolaprojektet vuxit till en affärsrörelse med ett tjugotal anställda. Boken känns som kronan på verket.

– Det är väldigt roligt att få nå ut på det här sättet. Många har hört av sig och berättat att de har provat våra recept. Både gamla och unga, berättar Miriam Parkman, som skött en stor del av bokarbetet.

Förutom att vurma för musiken, kläderna och frisyrerna klappar pärlornas hjärtan också lite extra för det hantverksmässiga och genuina. I köket kokas enbart naturliga, och i stor utsträckning även ekologiska, råvaror, i stora glänsande koppargrytor. Inte en tillsats så långt ögat når.

– När man överför sin kärlek till något som man tycker är roligt och bra så känns det äkta. Många av recepten kommer från Klaras gammelmormor, som var kallskänka på Waxholms hotell. Vi har bara uppdaterat och piffat till dem lite – vintage på vårt vis, säger Miriam.

Nu kan du också prova på att koka julkola på det gamla goda viset. Trettiotalsgodis för moderna människor.