Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt (M).
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

Moderaterna rasar i SCB:s mätning

ANNONS
|

Moderaterna backar till 26,9 procent i SCB:s mätning. Socialdemokraterna får 35,6 procent. Kristdemokraterna hamnar under spärren med 3,6 procent medan Centern får 4,2 procent.

Miljöpartiet får 8,5 procent av rösterna och är riksdagens tredje största parti. Sverigedemokraterna får 7,7 procent medan Vänsterpartiet får 6,4 procent. Folkpartiet får 6,0 procent.

SCB:s mätning bekräftar trenden i de övriga opinionsmätningarna: De rödgröna har ett klart övertag över allianspartierna. S, MP och V får egen majoritet med 50,5 procent medan allianspartierna får 40,7 procent. Då ska man komma ihåg att KD:s 3,6 procent inte skulle räcka in i riksdagen, och att de borgerliga alltså bara skulle ha 37,1 procent.

ANNONS

S och MP får tillsammans med sina 44,1 procent mer än de fyra borgerliga partierna tillsammans.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin tycker att siffrorna är glädjande.

-Ja, det är det. Men vi är inte nöjda förrän vi är i mål i september nästa år. Vi ska vinna valet, det är först då vi kan se till att det blir fler jobb och bättre utbildning i Sverige, säger hon till TT. -Men det här är bra, bland annat att vi tar väljare över blockgränsen är en positiv utveckling, säger Jämtin.

Moderaternas partisekreterare Kent Persson är inte nöjd med resultatet.

-Det är klart att vi inte är nöjda. Det visar att vi har mer att göra. Vi måste bli tydligare med att beskriva vad vår politik betyder för människor i vardagen, säger han till TT.

En förklaring till nedgången tror Persson är att man sitter i regeringsställning och granskas och utkrävs ansvar varje dag.

-Det är ju rätt, men jag tror att ju närmare valet vi kommer, desto mer kommer övriga partiers politik att granskas tuffare och då blir skiljelinjerna tydligare.

Vissa förändringar bekymrar Kent Persson mer än andra.

-Vi tappar brett bland alla kvinnor och mycket bland arbetande kvinnor. Det är något vi tar på stort allvar, säger han.

Bland kvinnorna skulle 39 procent rösta på S i dag och 26,2 procent på M, för M innebär det en minskning jämfört med den senaste SCB-mätningen medan stödet för S ligger på ungefär samma nivå.

Moderaterna och Socialdemokraterna kämpar om att vara det främsta jobbpartiet. Bland sysselsatta har stödet sedan hösten valåret 2010 minskat för M, från 37,7 procent till 31,8 procent. Stödet för S har i den gruppen ökat från 27,8 till 33,4 procent under samma tidsperiod.

M har fortsatt tappa stöd bland LO-medlemmar och har nu 15,6 procent i den gruppen, vilket kan jämföras med strax efter valet då stödet var drygt 25,1 procent.

Socialdemokraternas stöd bland LO-medlemmar har ökat från 47,1 procent hösten 2010 till 56 procent.

SD har också sett ett växande stöd bland LO-medlemmar från 4,9 procent till 8,5 procent i maj 2013 och när det gäller enbart manliga LO-medlemmar så är siffran 11,3 procent.

ANNONS

SCB-mätningen bygger på ett riksomfattande slumpmässigt urval om 9 059 personer. Av dessa har 5 479 personer kunnat intervjuas. Bortfallet är alltså hela 43,7 procent.

-Det går åt fel håll. Förra mätningen låg det runt 40 procent. Detta är något vi på SCB och i branschen brottas med. Det blir svårare och svårare att få tag i folk och att få dem att ställa upp, säger Johan Eklund, som ansvarar för mätningen på SCB.

Störst är bortfallet bland kvinnor, unga, utrikesfödda och personer med låg utbildning och inkomst.

Mätningen görs två gånger om året, i maj och november.

Mer om SCB:s majmätning:

Moderaternas nedgång är statistiskt säkerställd, både i förhållande till SCB:s novembermätning och till valet 2010. Jämfört med novembermätningen har M tappat 1,2 procentenheter och jämfört med valet 3,2 procentenheter.

M har tappat mest av alla partier till SD, 1,4 procent jämfört med riksdagsvalet.

Socialdemokraternas 35,6 procent innebär inte någon statistiskt säkerställd förändring jämfört med novembermätningen, men en statistiskt säker ökning jämfört med valet 2010. S har tappat 0,4 procent till SD men fått 1,5 procent från M.

Miljöpartiets 8,5 procent betyder inte heller någon statiskt säker förändring jämfört med novembermätningen men en säker ökning jämfört med valet. MP har nettovinster från samtliga allianspartier och förluster till S, V och SD.

Sverigedemokraternas 7,7 procent är ingen statistiskt säker förändring jämfört med novembermätningen men en säker ökning jämfört med valet 2010. Jämfört med valet har SD nettovinster från M och S samtidigt som det tappar något till "övriga partier".

Folkpartiet noterar med 6,0 en statistisk säkerställd ökning jämfört med novembermätningen, men en lika säker minskning med 1,1 procentenheter jämfört med valresultatet. Centerpartiets 4,2 procent är ingen säker förändring jämfört med novembermätningen men en säker minskning med 2,4 procentenheter jämfört med valet. Kristdemokraternas 3,6 procent är ingen säker förändring i förhållande till förra mätningen men en säker minskning med 2,0 procentenhet jämfört med valet.

ANNONS

Vänsterpartiets 6,4 procent är en statistiskt säkerställd ökning både jämfört med novembermätningen och valet.

I Stockholms kommun håller Socialdemokraterna på att knapra in avståndet till Moderaterna. Där har stödet för M sjunkit i de senaste mätningarna och hamnar nu på 31,4 procent. Det kan jämföras med strax efter valet 2010 då siffran var 39,5. Socialdemokraterna stöd har ökat de senaste mätningarna och är nu 27,8 procent. Det kan jämföras med strax efter valet 2010 då siffran var 24,1 procent.

Även i Stormalmö, där även till exempel Lund, Trelleborg och Lomma ingår, håller Moderaterna på att tappa stöd jämfört med hösten 2010 och får nu 32,4 procent. Socialdemokraterna har under samma tidsperiod ökat, även om partiet i de senaste mätningarna legat på ungefär samma nivå, och får nu 32 procent.

ANNONS