Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap i Göteborg, tycker det är signifikativt för Göteborg att infrastrukturfrågorna lever kvar trots att beslut redan är fattade.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Moderaterna fastnar i frågan om Västlänken

Moderaterna är ett parti i sorg efter en traumatisk valförlust. I Göteborg är partiet splittrat kring Västlänken. Statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson menar att oenigheten skadar partiet.

För två år sedan fick ledningen för Moderaterna i Göteborg en rejäl näsknäpp på förbundsstämman. En majoritet av ombuden ville ha folkomröstning om trängselskatten. Fullmäktigegruppen med Jonas Ransgård i spetsen gick med på att rösta för en omröstning, trots att de tagit ställning emot. M:s omsvängning ledde fram till en folkomröstning där svaret från medborgarna var nej tack till trängselskatt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Nu drar det ihop sig till en ny förbundsstämma i M. Denna gång är Västlänken det stora stridsämnet. GP erfar att mellan 10 och 15 motioner handlar om den här frågan. Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap i Göteborg, tycker det är signifikativt för Göteborg att infrastrukturfrågorna lever kvar trots fattade beslut.

- Vi tittar mycket bakåt. Det finns så många andra sakfrågor i den här staden att ta tag i och visa handlingskraft i. Västlänken har påbörjats, trängselskatten finns redan. Det är ungefär som att vara medlem i Stoppa Öresundsbron. Det slarvades med förankringen på medborgarnivå för de här stora projekten, men det är en synd som begicks för kanske tio år sedan. Just nu får man väl gilla läget.

Henrik Ekengren Oscarsson tror att M tog en kalkylerad risk när man sa ja till en folkomröstning. Man hade trott att det skulle bli ett ja i omröstningen.

- Anledningen till att man fastnar i de här frågorna är att det finns en förtroendeklyfta i Göteborg. Och att Moderaterna har svårt att tala med en röst. Det skadar partiet opinionsmässigt. Det värsta ett parti kan göra är att tala med kluven tunga. Ett parti måste gå fram starkt och enat kring sina ledare och kring sin politik annars går det inte att kommunicera ordentligt.

Splittringen i M i Göteborg handlar inte bara om inställning till Västlänken, det finns också en del misstro mot gruppledaren Jonas Ransgård. I onsdagens GP går regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson till angrepp på Ransgård som han menar gjort saken "värre" genom att byta fot och rösta för en folkomröstning.

Hur vanligt är det med så stora klyftor i ett etablerat parti?

- Moderaterna är ett parti i sorg, både lokalt och nationellt. Det är en väldigt ovanlig situation för M att sörja en tappad regeringsmakt efter åtta år. Här i stan finns en uppdämd frustration sedan decennier tillbaka över att man aldrig lyckas bryta hegemonin. Alla hade hoppats att det skulle bli bättre efter att Göran Johansson försvann. Då blir det mer oro i leden och det är svårare att stå enade, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Samtidigt ser han att det är i den här typen av kristider som partierna till slut kan hitta en ny väg.

- Det brukar ofta associeras med nytt ledarskap. Jag ser det som att det lokala speglar det nationella. Förluster leder till rannsakan. Där befinner sig Moderaterna nu, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.