Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Moderater bryr sig om Sveriges studenter

Klas-Herman Lundgren från SFS undrar om politikerna har glömt studenterna! Det entydiga svaret är nej och under den moderatledda regeringen har vi sett tydliga förbättringar för Sveriges studenter skriver civilekonomstudenten Hampus Magnusson (M) och statsvetenskapstudenten Pontus Båth (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Klas-Herman Lundgren lovprisar Miljöpartiets populistiska vallöfte om 900 kr i höjt studiemedel samt efterlyser en höjning av utbildningens kvalitet. Med alliansen har studenterna fått en höjning av studiemedlet på 350 kronor och för de som jobbar extra och tjänar fyra tusen har jobbskatteavdraget lett till 500 kr mer i plånboken varje månad. Utöver detta har den största satsningen på forskning i modern tid genomförts med 400 miljoner för att stärka kvaliteten på utbildningen. Alliansen har även beslutat att införa ett nytt system som under de kommande åren ytterligare kommer att öka satsningarna på kvaliteten med 500-600 miljoner.

Klas-Herman Lundgren skriver också att studenter tillhör de tre mest fattiga grupperna i landet och att många är stressade över sin situation. Detta är något vi håller med om samtidigt som man som student under en kortare period gör ett val att leva lite snålare för att senare skörda utbildningens frukter och få ett mer välbetalt jobb.

Att beakta är också att Sveriges utbildningssystem är världens mest generösa och att studenter i många andra länder får betala för både uppehälle och utbildning. Sverige har ett bra system där alla ges möjlighet att studera men vi moderater tycker det är mycket bra om man kan jobba parallellt och på så vis skapa sig referenser och vägar in på arbetsmarknaden.

Halveringen av arbetsgivaravgiften för unga under 26 är ett utmärkt sätt att öka anställningsbarheten för många studenter. Denna kommer att tas bort om Miljöpartiet och de röda kommer till makten. Alliansen har också beslutat att höja fribeloppet med 30 000 efter hårda påtryckningar från bland andra oss unga moderater.

Vi tycker det är ett steg i rätt riktning men tycker gott att regeringen kunde låta arbetslinjen gälla fullt ut även för studenter och slopa fribeloppet. Moderaterna har definitivt inte glömt studenterna och vi främjar både utbildning och arbete.

Hampus Magnusson (M)

kandidat till kommunfullmäktige

Pontus Båth (M)

kandidat till riksdagen