Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Moderat politiker misstänks för bedrägeri

Moderaternas ordförande i Torslanda Pontus Båth har polisanmälts misstänkt för bedrägeri mot två domstolar i Göteborg. Nu tar han paus från alla politiska uppdrag.   – Det är ett upplägg för att få ut ersättning, säger hovrättspresidenten Ralf G Larsson.

UPPDATERAD: Sedan denna artikel publicerats har förundersökningen mot Pontus Båth lagts ned.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Den 27 mars polisanmälde Hovrätten moderaternas ordförande i Torslanda, Pontus Båth. Rätten anser att han har kryddat underlaget för sin ersättning för förlorad arbetsinkomst under tiden han har jobbat som nämndeman.

Ralf G Larsson, hovrättspresident i Hovrätten för Västra Sverige, berättar att även Förvaltningsrätten har polisanmält Båth och att de båda domstolarna har stängt av honom från uppdrag som nämndeman under tiden för polisutredningen.

– Sen ska vi ta beslut om han ska entledigas, alltså att han aldrig ska få vara nämndeman igen, säger Ralf G Larsson.

Hovrätten tog beslut om att stänga av Båth från sina uppdrag den 21 mars och har polisanmält honom för bedrägeri. Anledningen är att rätten anser att Båth har begärt ut mer ersättning än vad han har rätt till. Ralf G Larsson menar att det rör sig om ett medvetet upplägg från Båths sida.

– Hade jag trott att det var ett missförstånd hade jag naturligtvis inte gjort en polisanmälan.

Förvaltningsrätten stoppade sina utbetalningar efter misstankar om att Båths underlag var väl tilltagna. Deras anmälan rör försök till bedrägeri. Hovrätten har anmält Båth för fullbordat bedrägeri.

I ett pressmeddelande från moderaterna säger Pontus Båth själv att det rör sig om ett missförstånd.

– Det har inte varit uppsåtligt och jag kommer naturligtvis att rätta till eventuella felaktigheter om utredningen visar så, säger Pontus Båth (M). 

Men han meddelar också att han tar en paus från sina politiska uppdrag i kommunen och regionen under tiden för polisutredningarna.

– Vi ser mycket allvarligt på anmälan och Pontus har nu valt att ta en paus från sina uppdrag i avvaktan på utredningen, säger Maria Rydén (M), ordförande för Göteborgsmoderaterna i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: Förundersökning mot moderatpolitiker läggs ner