Mjölkautomat populär i Partille

ANNONS
|

Birgitta och Lars-Inge Börjesson driver Kåhögs gård i Partille sedan 30 år tillbaka. De har 90 mjölkkor och ungefär lika många kvigor och kalvar. GP har tidigare berättat om situationen för de Arla-anslutna mjölkbönderna. Ständigt sjunkande literpris och intakta omkostnader gör att många går på knäna. Varje dag lägger en svensk mjölkbonde ner sin verksamhet.

- Jag vill inte smutskasta mejeriet, vi är ju beroende av dem, men vi får inte skäligt betalt i dagsläget. Det är dyrare att producera mjölk i Sverige än i andra delar av Europa. Det är inte klokt att priset styrs av världsmarknaden, säger Lars-Inge.

ANNONS

Läs också: Mjölken väcker känslor

I våras bestämde sig paret: något måste göras, annars kunde de inte fortsätta driva gården.

- Lön är inte så viktigt, men vi vill gärna kunna betala räkningarna. Och det kunde vi knappt, fortsätter Lars-Inge.

I samband med betessläppet, då 12 000 kom för att se korna släppas ut på grönbete, lanserade paret gårdsförsäljning av mjölk.

I ett eget hus på gården, mitt emot kostallet, står en schweizisk automat där kunderna själva förser sig med nypastöriserad mjölk. En tia i automaten = en liter mjölk i flaskan, som kan vara medhavd eller köpt på plats. Varje dag kör Birgitta över mjölk från gården till butiken, pastöriserar den och häller den i mjölkautomaten. Hittills kan automaten bara beskrivas som en succé.

- Mejeriet betalar 2,58 per liter. Här får vi ut 6,30 mer per liter. Så det är skillnad, säger Birgitta och berättar att hon redan har fått börja med kvällsöppet till 20 för att folk ska hinna handla efter jobbet.

Lars-Inge berättar att mjölkbönder från vida kring har varit och inspekterat idén. Han jämför intresset för småskalig mjölkförsäljning med bryggerivärlden, där mikrobryggerier poppar upp och utmanar de stora jättarna.

ANNONS

Är mjölkautomaten framtiden?

- För en del är det nog det. För oss nära stan kan det funka. Men det nya är att sälja i en livsmedelsaffär, vi har tittat på hur de gör i Fristad.

GP berättade nyligen att Ica i Fristad utanför Borås säljer mjölk på lösvikt, upp emot 700 liter i veckan. Birgitta och Lars-Inge säljer 200-300 liter per dag, vilket är en tiondel av den totala produktionen. Med mejeriets tillåtelse får de sälja upp till hälften av sin produktionen själva, men där är de inte än. Och även om mjölkautomaten går långt bättre än förväntat går det inte att försörja sig helt på intäkterna från den.

Har ni funderat på att lämna mejeriet?

- Det är klart vi har tänkt tanken. Men vi har inga andra alternativ. Många mejerier hämtar inte såhär långt bort. Andra kan inte lova att köpa allt. Och det gör Arla - de köper allt och hämtar överallt, säger Birgitta.

Under GP:s besök har butiken ett tiotal kunder. Glenn Moberg med sjuåriga sönerna Charlie och Rasmus köper två liter.

- För mig känns det kul att visa barnen att mjölk kommer från kor på en gård, inte från en kartong, säger Glenn som tycker butiken är värd en omväg.

ANNONS

Gästboken i mjölkbutiken svämmar över av glada tillrop. "Bästa mjölken!" "Världens bästa Börjesson", och små hjärtan omkring.

- Jag började gråta första gången jag tittade i den. Här har man kämpat i 20 år och aldrig fått höra från mejeriet att vi gör något bra. Nu är det säkert tio kunder varje dag som säger att vi har den godaste mjölk de druckit, säger Birgitta.

ANNONS