Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Misstänkt hästkött i Findusprodukt

Findus har dragit tillbaka lasagne från sina lager sedan en utländsk underleverantör slagit larm om att nötköttet i själva verket kan vara hästkött. Under fredagen väntas testsvar från Findus svenska lasagne.

Larmet handlar om fryst lasagne som tillverkas för Findus i Sverige och Storbritannien av underleverantören Comigel i Luxemburg. I Storbritannien har tester påvisat höga halter av hästkött och man har stoppat försäljningen, enligt The Guardian.

Enligt tidningen innehöll en testad rätt över 90 procent hästkött.

Slutade sälja

Efter larmet informerade Findus i Sverige i måndags Livsmedelsverket och drog in lasagnen från sina och kundernas lager, men har inte återkallat produkterna från konsumenterna. Produkterna kan fortfarande finns ute i butikerna.

-Vi hade en försäkran från leverantören att det inte rörde sig om något som hälsofarligt för konsumenten Hade det varit det, så hade det varit ett annat läge. Då hade vi dragit tillbaka produkten från konsumentledet direkt, säger Henrik Nyberg, produktionsdirektör i Findus Sverige, till TT.

Brittiska livsmedelsverket FSA har begärt ytterligare tester för att se om ett läkemedel för hästar, fenylbutazon, kan finnas i produkterna. Medlet är förbjudet i livsmedel.

Testsvar på fredagen

Findus i Sverige har skickat prov på sin lasagne för analys och under fredagen väntas svar på om det finns hästkött även i produkter som sålts i Sverige. Om så är fallet börjar företaget med att informera Livsmedelsverket.

-Vi kommer därefter att agera utifrån rekommendationer från Livsmedelsverket. Som konsument måste man kunna lita på vad som står på innehållsförteckningarna, säger Henrik Nyberg.

Han tillägger att det är för tidigt att säga hur Findus kommer att agera mot Comigel.

-Vi har satt väldig press på den här leverantören. Det som redan är klart är att Comigels underleverantör av kött är för alltid stoppad för fortsatta leverantörer till Findus.