Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Misstänkt dödspatrull inför rätta

USA:s armé håller på måndagen domstolsförhör i ett fall som kan undergräva stödet för kriget i Afghanistan. Fem soldater anklagas för att ha mördat afghaner för nöjes skull och tagit kroppsdelar som souvenirer.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Detaljerna i fallet är fortfarande oklara, men de uppgifter som har kommit fram är uppseendeväckande. De amerikanska soldaterna misstänks ha öppnat eld mot civila helt oprovocerat i den södra provinsen Kandahar, vid flera tillfällen mellan januari och maj i år. Minst tre afghaner uppges ha dödats.

Det finns också uppgifter om att de misstänkta soldaterna, som tillhör ett mekaniserat förband, har tagit fingrar och en skalle från döda kroppar. De anklagas vidare för haschmissbruk och för att ha misshandlat en soldat som avslöjade det.

På måndagen ska en militär domstol ta ställning till om bevisen räcker för att gå till rättegång. Fallet kan potentiellt få svåra följder för USA:s insats i Afghanistan och försöken att vinna den afghanska civilbefolkningens förtroende.

USA har närmare 100 000 soldater i landet, men har inte lyckats stoppa talibanrebellernas frammarsch. En ny bok av veteranjournalisten Bob Woodward avslöjar djup splittring i president Obamas administration om hur kriget ska hanteras.