Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Missnöje med Breivik-kommission

Domarna i rättegången mot Anders Behring Breivik visade i dag missnöje med den rättsmedicinska kommission som utvärderat de båda sinnesundersökningarna av den misstänkte massmördaren och terroristen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det handlar om den andra undersökningen där två psykiatriker slog fast att Breivik inte är sjuk och därför kan dömas till fängelse.

Efter en del förvirrade medieuttalanden från kommissionen kräver domarna i ett öppet brev klart och snabbt besked: Har man funnit allvarliga brister i Agnar Aspaas och Terje Törrissens undersökning av Breivik eller inte? Råder det kanske oenighet om saken inom kommissionen? Oklarheten hotar att försämra både åklagarnas och försvarets möjlighet att sammanställa sina slutpläderingar, heter det vidare i brevet som offentliggjordes via Oslo tingsrätts Twitterkonto.

Domarna vill ha svar före den 1 juni.

I dag är det terrorrättegångens 24-dag, och Mohamad Hadi Hamed kom dit i rullstol. Den behövs eftersom Anders Behring Breivik skottskadade honom så svårt att ena benet och ena armen fick amputeras. 21-åringen hade följt med sin äldre, politiskt aktive bror till Utöya när Breivik utförde sin massaker.

Hamed hade på förhand bett om att Breivik skulle föras in i ett annat rum under hans vittnesmål. Ett annat av dagens vittnen slipper att själv att vara i rättssalen. I stället skulle polisförhöret med honom läsas upp.

Mot slutet av torsdagens förhandlingar kom Breivik med flera kommentarer. Han hävdade åter att han varken utstött stridsrop, skrattat eller lett under massakern på Utöya. Han sade också att han "är skicklig" att dölja sina känslor men att han efter dagens vittnesmål "nästan känner mig emotionellt skadad".

Han sade också att han kan tänka sig att avstå från att överklaga en fällande dom om han bedöms vara frisk och tillräknelig. Det överraskande uttalandet fick de fyra rättspsykiatrikerna i rätten att spetsa öronen.

Breivik framhöll åter sin besvikelse över att han inte fått göra några längre utläggningar om sina politiska övertygelser. På en fråga från domarna om han hade ytterligare kommentarer om vittnena sade Breivik att han hans offer var "politiska aktivister".

-Jag ser på dem som kommunister.

En liten grupp danska och norska teologer anser att Gud hade ett finger med i spelet under terrordåden. Ingenting i världen sker av en tillfällighet. Gud spelar alltid en roll och hade följaktligen en avsikt med massakern på Utöya, anser teologer som danska tidningen Kristeligt Dagblad talat med, rapporterar tidningen Politiken.


En av dem är teologen Peter Olsen, bland annat bibellärare i Luthersk Mission.
Gud vägledde Breivik, men Gud och Breivik hade olika avsikter med massakern. Guds avsikt var god, Breiviks avsikt var ond och därför ska han ställas till ansvar inför Gud, är några av Olsens mera uppseendeväckande uttalanden.
– När ondska drabbar oss så är det för att Gud vill att vi ska vända oss till honom, allt som sker leds och styrs av Gud, även Breivik, säger Olsen till Kristeligt Dagblad. Tidningen uppger att Olsen fått stöd från teologer även i Norge men att långt flera avfärdar hans teser som "teologisk kortslutning".