Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Missen som riskerar kosta de som driver företag miljoner

Det spelar ingen roll om du är i uppstarten eller mitt i karriären. Här är fem korta tips som kan vara lika viktiga som staplarna i bokslutet.

Att tänka på pensionen är inte alldeles självklart för en företagare som är i uppstarten eller mitt uppe i karriären – men det borde det vara. Som företagare ansvarar du själv för att säkra din framtida pension, något som kan vara lätt att glömma bort.

Exempelvis en IT-konsult som saknar tjänstepension kan gå miste om 1,8 miljoner kronor i disponibel pensionsinkomst, visar Skandias rapport ”De bortglömda pensionsmiljonerna”.

– Tjänstepensionen är en viktig förmån för anställda men som många företagare glömmer bort. Utan tjänstepension riskerar man en låg pension, vilket inte skapar rätt förutsättningar för ett tryggt och aktivt liv efter karriären, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

Fem snabba tips:

  1. Skaffa koll. Logga in på minpension.se för att få en översikt över hela din pension.
  2. Spara avdragsgillt. För dig som är egenföretagare kan du dra av upp till 35 % (maximalt 465 000kr) av lönen eller överskottet av din verksamhet genom ett avdragsgillt pensionssparande.
  3. Ta ut smart lön. Att ta ut en smart lön och avsätta pengar för pensionssparande som företagare med eget aktiebolag kan vara lika viktigt som staplarna i bokslutet. Hitta balansen mellan utdelning, lön och pensionssparande! Tänk på att ålderspensionsavgift och allmän pensionsavgift ger dig allmän pension.
  4. Tänk på hälsan. Tjänstepension handlar inte bara om trygghet här och nu utan även om försäkringar som ger trygghet i ett kortare perspektiv. I tjänstepensionspaket från Skandia finns en kompletterande sjukförsäkring, som kan vara avgörande för din ekonomi om du inte kan jobba på grund av sjukdom under en längre period. Vi har också lagt till en kostnadsfri förebyggande hälsoförsäkring, som med tidiga insatser kan hjälpa dig att helt undvika prövande sjukskrivningar.
  5. Kom igång! Börja i tid med pensionssparandet för det är då du har störst möjlighet att påverka och ge sparandet gott om tid att växa med avkastning.

Skaffa prisvärt pensionspaket med sjukförsäkring.