Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Missa inte supermånen

Det är dags att vända blicken mot himlen - ikväll och natt syns den största supermånen på över 60 år.

Den som vill få syn på supermånen bör passa på under söndagskvällen och natten till måndag. Då ska den största supermånen sedan 1948 synas på himlen, enligt earthsky.org. 

En så kallad supermåne uppstår när en fullmåne är som närmast jorden och solen, jorden och månen ligger i en rak rad. Under ett par dygn framträder månen då större och ljusare än annars.

I västra Götaland är chanserna goda att skåda supermånen, liksom i flera andra delar av landet. 

- Det finns områden med klart väder över Skåne, Blekinge och södra Småland men även över Öland och Gotland, in över Hälsingland och Medelpad, säger Sandra Andersson, jourhavande meteorolog på SMHI.

Kan misstas för vanlig måne

Robert Cumming, kommunikatör vid Onsala rymdobservatorium och redaktör för tidskriften Populär Astronomi, säger att det är svårt att med blotta ögat skilja en supermåne från en vanlig fullmåne. Han tycker att supermånens förekomst är ett bra tillfälle att påminna sig om månens betydelse.

- Månen är alltid rolig att studera. Det räcker att titta på den för att se spår av solsystemets historia. Man ser alla de där kratrarna och inser att jorden har gått igenom precis samma saker, säger Robert Cumming.

 

Har du sett supermånen?

 

Skicka dina bilder till GP!

Ring oss på 031-17 20 10 eller mejla till [email protected]

SMS:a eller MMSA:a till: 720 10