Misären vid EU:s gräns: Så lever tusentals flyktingar i Serbien

Överfulla flyktingmottagningar, barn och vuxna som söker skydd undan kylan i övergivna lokaler och lever i improviserade tältläger längs gränsen. – Jag har självt levt som flykting, men det är inget mot hur dessa människor lever, säger Igor Coko, serbisk fotograf som besökt en lagerbyggnad i centrala Belgrad där hundratal människor lever illegalt.

ANNONS
|

Över 1000 vuxna och barnlever i parker, på gator elleri övergivna byggnader i centrala Belgrad utan tillgång till vatten, el eller avlopp. Andra uppehåller sig iimproviserade läger längs den serbiska gränsen. De flesta har kommit långt på sin flyktfrån Syrien, Afghanistan och Irak men har nu fastnat kilometer från sitt mål - ett nytt liv på andra sidan EU-gränsen.

Serbiske fotografen Igor Coko har besökt en före detta lagerlokal i centrala Belgrad där hundratals flyktingar har bosatt sig.Hanberättar att människor lagar mat i den smutsiga lokalen, tvättar håret i kylan och sitter i klungor runt brasor som de tänt för att värma sig.En vardag i väntan på att få komma vidare.

ANNONS

– På några tusen kvadratmeter, inklämda som sardiner lever människor i vedervärdiga förhållanden. Trasiga fönster, mörker och tiotal lägereldar som har fyllt lokalen med rök. Det är svårt att andas, svårt att se, röken sticker i ögonen. När jag gick där fick jag akta så jag inte trampade på någon olycklig själ som sov inrullad i ett täcke, berättar han.

Igor Coko
Igor Coko

Det finns både vuxna och barn bland husockupanterna. Han träffade bland andra en tioårig pojke som på något sätt tagit sig till avlägsna Serbien från Afghanistan och försöker överleva ensam där. En grupp män som han pratade med berättade att de hade bott där i flera månader och att de bävade för den serbiska vintern.

– De hoppas att gränserna kommer att öppnas och att de kan fortsätta på sin resa. De känner fortfarande hopp, vad som oroar mig är vad de kommer göra när de inser hur hopplöst det är, säger Igor Coko.

Regeringen stoppar volontärer

Flyktingarna som bor i lagret i Belgrad lever med en ständig oro för att bli utkörda därifrån och är beroende av ideell hjälp. De får mat från volontärer vars arbete har begränsats kraftigt under hösten och som ofta får verka i hemlighet.

Det har i över ett år funnits ett sammansvetsat nätverk av volontärer och organisationer som har delat ut mat och kläder samt erbjudit vård, juridisk hjälp och information till flyktingarna.

ANNONS

Mycket av insatserna har kretsat i en avstadens parker som snabbt blev navet i hjälparbetet. Flera hundra människor kunde komma till parken varje dag och de flesta fick ett mål mat och någon att prata med.

Nu har serbiska myndigheter satt stopp för insatserna.

Öppet brev från de<br>
serbiska myndigheterna</br>
Öppet brev från de
serbiska myndigheterna

"Att stötta flyktingar genom att ge dem mat, kläder, skor eller genom att uppmuntra dem att vistas utanför de permanenta flyktingmottagningarna för asylsökande och transitzoner är inte tillåtet", står det i beslutet som GP har tagit del av.

Syftet uppges vara att förmå människor på flykt attsöka sig till de statliga flyktingmottagningarna.Samtidigt skriver UNHCR i en färsk rapport att mottagningarna är överfulla – flera har tagit emot dubbelt så många människor som lokalernavaravsedda för.

"Finns ingen flyktingrutt"

Antalet flyktingar som tar sig in i Serbien har minskat drastiskt sedan förra året, men i samma veva har lagliga vägar ut ur landet och vidare mot EU blivit ännu färre. Kroatien och Slovenien har stängt sina gränser.

– Flyktingrutten genom Balkan finns inte längre, sa Sloveniens premiärminister Miro Cerar när åtgärderna infördes.

Den enda vägen ut är via Ungern som endast släpper in20 flyktingar om dagen. De senaste månaderna har det släppts in 150-200 människor till Serbien varje dag, enligt UNHCR.

ANNONS

Detta har skapat flaskhalsar vid de två övergångarna med människor som inte kommer vidare. Improviserade tältläger har byggts upp vid gränsen där människor lever under svåra förhållanden, enligt hjälparbetare på plats.

– Folk sover i tält. Om det finns familjer får de bo i en före detta taxfree-butik men många sover i skogen en bit bort. De får lite varm mat eller burkar från hjälporganisationer på plats. Det finns några toaletter där men inga duschar eller liknande. Med sjunkande temperaturer blir situationen allt allvarligare, sägerKelsey Montzka-Böttiger, volontär för Community Center som verkar vid gränsövergången vid Kelebija.

Smugglare stor fara

Att tusentals människor lämnas åt sitt öde i Serbien gör att de inte sällan utsätter sig för livsfara för att ta sig därifrån. I veckan stoppades en skåpbil med 67 migranter som tagit sig in i Kroatien.42 fördes till sjukhus direkt för kolmonoxidförgiftning.Bland dem fanns en 10-årig och en 12-årig pojke, de andra var mellan 15 och 20 år.

– När folk blir desperata och frustrationen växer blir de lätta byten för smugglare. Det är livsfarligt. Det är väldigt frustrerande att den serbiska regeringen ignorerar verkligheten såhär. De måste börja stötta hjälporganisationers arbete och erkänna att de inte har kontroll över situationen. Annars kommer vi se mer och mer av det här, sägerKelsey Montzka-Böttiger.

ANNONS

Fotografen Igor Coko oroar sig för de människor som han träffade i lagerbyggnaden i centrala Belgrad. Han har själv fått lämna sitt hem under 90-talets Balkankrig och kommit till Serbien som flykting.

– Jag kunde relatera till deras upplevelser i detta möte och de visade, mitt i allt detta, stor empati. Men vad jag såg i detta lager överträffar allt jag upplevt. Jag märker att flyktingarna bär på en viss optimism men det är bara en tidsfråga innan den nöts ut. Deras liv handlar om flykt och hopp. Vad händer när hoppet försvinner?

Vad har lämnat starkast intryck på dig?

– Det är lite surrealistiskt, de bär på så mycket i detta helvete som de genomlider varje dag, ändå visar de värme, stolthet och orubblig vilja att ta sig ur detta och skapa sig ett bättre liv. Jag hoppas av hela mitt hjärta att de en dag kan lägga detta bakom sig. Att detta bara blir ett minne, som min flykt är för mig.

ANNONS