Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Minutiös säkerhet i New York i dag

Säkerhetspådraget utökades i natt i New York. Polisens styrkedemonstrationer stängde av delar av Manhattan.

Varningarna om planerade bilbomber innebär att skåpbilar och lastbilar kontrolleras vid broarna och tunnlarna som leder in till New York. Tre skåpbilar rapporteras som stulna och efterspanas. Minst tre personer skall enligt underrättelserapporter från Pakistan ha kommit till USA de senaste veckorna. Två uppges ha amerikanska pass. Men det finns inga namn eller andra konkreta uppgifter att gå på. Trots det uppmanas alla till vaksamhet och att rapportera allt som väcker misstankar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Samtidigt som södra Manhattan började spärras av inför minneshögtidligheterna vid Ground Zero idag körde ett hundratal polisbilar fram längs West Side Highway som en mur mot Hudsonfloden. Vägspärrar har upprättats för att hindra trafik i flera filer på avenyerna och gator är stängda.

Tusentals vid parad

Men den förstärkta säkerheten påverkade inte på lördagen en rad arrangemang på Manhattan. En parad med fackligt anslutna längs femte avenyn samlade många tusen och hundratals poliser och brandmän stod utanför St Patriks katedralen som lät portarna vara öppna för att de som inte fick plats vid minnesgudstjänsten skulle kunna höra musiken. Ett av barnen som förlorade en förälder den 11 september talade om sorgen och saknaden, han föddes några dagar efter terrordåden.

Polisen höll en låg profil vid konserterna och minnesstunderna som hölls utomhus under lördagen och som fortsätter idag. Tanken är att alla skall få sörja och minnas på sitt eget sätt, platserna vid den officiella högtidligheten med president Barack Obama och den förre presidenten George W Bush är begränsade.

Shankville

I Shankville i Pennsylvania hölls den första minnesceremonin redan på lördagen med vicepresident Joe Biden och de tidigare presidenterna Bill Clinton och George W Bush på plats. Det var här som flight 93 störtade på ett gärde sedan passagerarna beslutat sig för att bjuda motstånd mot kaparna. Clinton möttes av de varmaste applåderna när han lovade att göra allt han kan för att det påbörjade monumentet skall kunna färdigställas. Det saknas fortfarande tio miljoner dollar för att det skall bli klart.

George W Bush lade på lördagen ned en krans vid försvarshögkvarteret Pentagon där det tredje planet kraschade. President Obama skall under söndagen besöka också Pentagon och Shankville.

Barack och Michelle Obama valde igår att hedra alla de amerikanska soldater som dött i krigen i Afghanistan och Irak. De gick hand i hand mellan gravstenarna på sektion 60 på Arlingtonkyrkogården i Washington och såg märkbart tagna ut när de läste namn och årtal på stenarna. Många av de stupade är unga och hade precis lämnat pojk- och flickrummen i föräldrahemmen när de tog värvning.

Parken öppnas på måndag

Idag är det värdighet, kärlek och sammanhållning som skall prägla minnesceremonin i New York. De djupa kratrarna, där tvillingtornen stod, har förvandlats till dammar med vatten som rinner längs sidorna och namnen på de omkomna är inhuggna i sten. Här finns också namnen på dem som dog vid bombattentatet mot World Trade Center 1993. Amerikanska flaggor har hängts på det nya tornet One Trade Center som är på väg att byggas färdigt. Trädet som klarade sig när tornen föll har räddats och finns kvar tillsammans med de nyplanterade i minnesparken. På måndag öppnas delar av parken för dem som skaffat biljetter på nätet. 300 000 biljetter har redan bokats.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.