Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mikael Berglund. Arkivbild: Adam Ihse

Minoritet med sex partier vill styra Ale

Alliansen, Miljöpartiet och Framtid i Ale går samman. Om en knapp vecka ska de sex partierna presentera ett gemensamt politiskt program.

– Vi kallar det lite osexigt för en fyraårsplan där vi talar om vad vi vill göra och när. Vi gör det för att veta vad vi har kommit överens om sinsemellan men också för de som arbetar och bor i kommunen. Vi vill visa på en tydlighet som vi tror att Aleborna har saknat, säger skolkommunalrådet Elena Fridfelt (C). 

Både hon och Mikael Berglund (M), för närvarande oppositionsråd, som troligtvis är den som återtar rollen som kommunstyrelsens ordförande, säger att de är ödmjuka inför utmaningen att få de sex partiernas viljor att gå ihop. Gemensamt för alla är dock att de vill poängtera kärnverksamheten - vård, omsorg och skola. Men vad det är som inte ska prioriteras kan de inte svara på i dagsläget. 

Enligt Elena Fridfelt står kommunen för stora förändringar.
– Det kommer att bli förändringar för att skapa bättre effektivitet och kvalitet men vi kommer att vara tydliga med att kommunicera varför vi gör saker. 
Enligt Mikael Berglund har de sex partierna samma syn på Ale som tillväxtkommun och vill att kommunen ska fortsätta växa. Högt prioriterat är att skapa en bättre arbetsmiljö. 
– Vi har ganska höga sjukskrivningssiffror och ganska hög personalomsättning. 

Trots att de sex partierna går samman kommer de ändå inte att kunna få egen majoritet med 23 mandat. Istället måste de förlita sig på överenskommelser med ytterligare minst ett parti då oppositionen har 26 mandat i fullmäktige.