Anneli Hulthén deltog i minneshögtiden för Förintelsens offer.
Anneli Hulthén deltog i minneshögtiden för Förintelsens offer.

Minns Förintelsens offer

När minnet av Förintelsens offer högtidlighölls påminde flera talare om dagens flyktingsituation och varnade för rädslan som göder hat.

ANNONS
|

Den 27 januari 2016 var det 71 år sedan Auschwitz befriades.

Dan Schreiber försökte hitta orden för sin pappas upplevelse av amerikanskt bröd och ler mitt i berättelsen om helvetet på jorden. Pappan ville aldrig prata om vad som hände i Auschwitz, under transporterna eller i arbetslägret i Braunschweig.

- Först när han såg serien Holocaust började han berätta för mig och så har min faster berättat mycket, sa Dan Schreiber.

Under minnesstunden i synagogan talade Dan Schreiber om sin pappa som var 13 år när hans grannar i den ungersktalande byn i Transsylvanien hämtade honom och alla andra judar till ett uppsamlingsläger. Därifrån transporterades de vidare till Auschwitz i Polen.

ANNONS

Dan Schreiber uppmanade, i sin pappas anda, att se varje individ och inte klumpa ihop och bedöma folk i grupp.

Flera av de övriga som talade om rädslan som föder och göder hat. Kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S) påminde om att det tyska nazistpartiet i valet 1930 hade 18.25 procent av rösterna.

- Se till att fler säger ifrån och ser tecknen i tid i dag.

Hon talade också om att det danska förslaget att beslagta flyktingars smycken för att de ska betala samhällsservice.

- För en vigselring får man två akutläkarbesök. När man tar bort minnen, som smycken representerar, tar man också bort självrespekt och människovärde.

Även Samuel Engelhardt uppehöll sig en hel del vid nutiden, men han började i sorgen över att aldrig ha fått träffa stora delar av sin familj. Sedan gick han vidare och tog upp tiggarna.

- Deras släktingar brann i samma ungar som våra, röken gick upp genom samma skorstenar. Men vi lämnar dem utanför.

Därefter berättade han om ett glädjeämne och ett hopp för framtiden, Angeredsutmaningen. Han arbetar sedan två år med projektet där Angeredselever och näringslivet och olika organisationer kopplas ihop. Judiska församlingen är nu en av dessa.

- Jag är övertygad om att när församlingens unga möter Angeredsungdomarna kommer de att prata mer om fotboll och musik än om situationen i Mellanöstern, sa Samuel Engelhardt.

ANNONS

Domprost Karin Burstrand medverkade från Svenska kyrkan.

- Det är viktigt att vi inom de stora religionerna stödjer varandra på olika sätt. Och visar varandra empati, sa hon.

Också hon tog i sitt tal upp flyktingssituationen i Europa och påminde även om att religion inte är samma sak som fundamentalism.

Fakta: Förintelsens minnesdag

27 januari 1945 befriades koncentrations- och dödslägret Auschwitz. Varje år denna dag högtidlighålls minnet av Förintelsens offer.

I Göteborg samarbetar Judiska församlingen, Svenska kyrkan och Levande historia sedan flera år om minneshögtiden.

ANNONS