Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Minns du snöovädret 1995?

I natt har det gått tjugo år sedan snöstormen som fick staden att stanna. Förre GP-fotografen Joakim Roos blickar tillbaka.

Det började snöa på kvällen den 16 november och morgonen därpå var Göteborg täckt av snö.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag bodde på Fjärde Långgatan då. Jag vill minnas att det var oerhört mycket snö och många insnöade bilar, säger Joakim Roos.

Joakim Roos hade blivit uppringd av dåvarande redaktionschefen Joachim Berner, som ville att han skulle ta sig ner till redaktionen och fota allt på vägen.

– På väg ner till GP så stannade jag till vid Avenyn, där var det många skidåkare ute,runtomkring där restaurang La Gondola ligger, berättar han.

– Jag lånade en stege från en närliggande restaurang för att få ett bättre perspektiv. Tidigare på sommaren under Göteborgskalaset, hade jag fotat en kräftskiva på Avenyn från en stege. Nu hade jag exakt samma vinkel, fast på skidåkarna.

Väl på redaktionen visade det sig att han och reportern Lotta Bävman skulle ut på jobb till Vårgårda, där människor blivit insnöade.

– En kollega till oss hade ett militärfordon som var fyrhjulsdrivet, en bandvagn. Det tog en evighet att ta sig bort till Vårgårda på den. Den gick bara i 60 km/tim, och värme saknade den också, säger Joakim.

På vägen hade de köpt med sig proviant och tändvätska till de insnöade, som även var strömlösa.

– Det blev en helt galen resa. Vi var helt ensamma på vägen och det var ännu mer snö där, säger han.

I dag ser Joakim, likt många andra göteborgare, tillbaka på novemberstormen med viss glädje och nostalgi.

– Jag tror folk tyckte att det var ganska roligt. Det var väldigt mysigt, hela staden stod ju stilla. Jag kommer ihåg att folk på kvällen åkte skidor ner till restauranger och pubar och gick in där för att dricka öl.

Tror du att folk skulle reagera likadant om det skedde i dag?

– Min dotter Alma sa häromdagen att hon önskade att det skulle bli så mycket snö igen, så att hon kan stanna hemma och åka skidor på gatorna. Det hade inte varit någon större katastrof, det är roligt när det hänger någonting oväntat, säger Joakim avslutningsvis.

Ps. Trött på nostalgi? Läs om dagens väder: Första snön på väg mot Sydsverige.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.