Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Minnesstund för Fadime

Den 21 januari är det åtta år sedan Fadime Sahindal mördades av sin pappa. Detta uppmärksammades genom en manifestation i Brunnsparken på onsdagskvällen.

Fadime Sahindal var bara 26 år när hon den 21 januari år 2002 blev ihjälskjuten av sin pappa. Varje år sedan dess har man hållit en minnesstund dagarna kring årsdagen för att hedra minnet av henne.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Klockan 18.00 på onsdagskvällen hölls en demonstration i Brunnsparken mot hedersrelaterat våld. Det hölls tal och man fick även chansen att lägga blommor till hennes minne.

- Det kom ett 60-tal personer. Det var kallt men det blev en fin minnesstund, säger Soleyman Ghasemiani, ordförande för organisationen Nätverk mot hedersrelaterat våld.

Tidigare år har deltagandet varierat mellan cirka 30 och 60 personer och minnesstunderna har hållits på olika platser runt om i stan.

Arrangörerna bakom det hela är organisationerna Nätverk mot hedersrelaterat våld, Glöm aldrig Pela och Fadimeföreningen, Barnen först, Kvinnors frigörelse, Vita Nejlikor och Women's liberation.

- Vi kämpar för att sätta stopp för hedersrelaterat våld och för att göra skolan till en frizon där föräldrar inte kan förhindra barnen att delta i vissa ämnen, säger Soleyman.

Manifestationer kommer även att hållas i Stockholm, Uppsala och Malmö.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.