Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Minneskonsert avslutade årsdagen

Inför ett fåtal personer lade lokalpolitikern ned 69 rosor vid en minnessten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I Oslo samlades tiotusentals för en konsert som gästades av Bruce Springsteen.

Med stora och små gester hedrade Norge offren för terrorn.

Det blåste friskt på fjorden mellan fastlandet och den lilla ön Utöya på söndagen. Den 22 juli för ett år sedan simmade här panikslagna ungdomar på flykt undan en terrorist uppfylld av tanken på att utrota en ny socialdemokratisk generation. Nu klev strikt klädda politiker på båtarna tillsammans med ungdomar och anhöriga för att hedra offren. Ett stort medieuppbåd följde resorna till ön från stranden.

"Påverkat oss"

På årsdagen hedrade Stine Malmstein de 69 döda med ett stort fång röda rosor - en för varje offer. Bakom minnesplatsen, på en höjd ovanför vattnet, syntes Utöya. Där skymtade den vita kafébyggnaden där 13 personer dödades.

-Den här tragedin har påverkat oss i Hole starkt. Vi är en liten kommun och att något sådant här kunde hända hos oss är fortfarande obegripligt, säger Malmstein, ordförande för Arbeiderpartiet i Hole, kommunen där Utöya ligger.

Från Hole kom också Monica Bösei, "mor Utöya", en av de första att skjutas ihjäl av Anders Behring Breivik.

Medan offren hedrades i mindre skala på platser över hela landet hölls en större minnesceremoni på ön.

Ali Esbati, den ende svensk som var på Utöya den 22 juli i fjol, såg utöver stark sorg också "glädje och beslutsamhet".

-Det var fint att komma hit i en situation när det var liv och rörelse på ön. Jag blev glad över att se alla AUF:are som tagit sig hit för att visa att de ville vara här och var stolta över ön, säger han.

Vegard Gröslie Wenneslands starkaste minne från ön är när han såg vänner bli skjutna till döds. Han hade blandade känslor inför minnesceremonin.

-Jag har tänkt på ön som något att vara rädd för, men när jag kom dit insåg jag att den är fin och vacker, säger han.

Rosor i händerna

Stoltenberg inledde årsdagen med att, tillsammans med kungaparet, lägga ner kransar i regeringskvarteret där åtta personer dödades.

-Gärningsmannen misslyckades. Folket vann, sade han.

Under den tysta minuten strax därpå hördes bara måsarnas skrik över kvarteret som ännu bär spår av bomben som tog åtta personers liv.

På kvällen var Rådhusplatsen ett hav av färgglada paraplyer och regnkläder. Vinden friskade i rejält från Oslofjorden strax intill scenområdet.

Svenska Laleh var en av de första att inta scenen med låten "Some die young". När sedan Bruce Springsteen intog scen med "We shall overcome" lyfte större delen av de nära 60 000 i publiken upp rosor över folkhavet.

-Vi hade ett val. Vi hade kunnat stänga in oss bakom en dörr av skräck och bygga ett staket av misstro. I stället öppnade vi upp och byggde broar av förtroende, sade Stoltenberg i sitt sista tal för dagen.

Svenske S-ledaren Stefan Löfven var på plats under konserten tillsammans med tidigare S-ledaren Mona Sahlin. Löfven sammanfattar årsdagen som "en dag av värdighet".
– På Utöya var det starkt att se ungdomarna. De måste känna en enorm smärta, men den glädje och den positiva energi som de spred gjorde ett väldigt starkt intryck på mig, säger han till TT.


I snålblåsten och regnet på trappan till rådhuset, strax intill scenen för minneskonserten, avslutades en lång dag för statsminister Jens Stoltenberg.
På en presskonferens talade han om vikten av att välja rätt ord för de många tal har hållit. Han upprepade också att den 22 juli är en dag för de som drabbats av terrordåden.


Bland dem som såg minneskonserten fanns också Anders Behring Breiviks advokat Geir Lippestad.