Palestinska vänstergrupper i solidaritet med Tunisiens folkuppror, i Gaza.
Palestinska vänstergrupper i solidaritet med Tunisiens folkuppror, i Gaza.

Ministrar kvar i ny Tunisienregering

ANNONS
|

Tunisiens premiärminister presenterade på måndagseftermiddagen en ny samlingsregering. Både inrikes- och utrikesministern från förra regeringen behåller sina jobb, rapporterar Reuters. Även finansministern återinsätts. Inom sex månader kommer val hållas i landet.

Premiärminister Mohamed Ghannouchi meddelade också att oppositionsledaren Najib Chebbi - ledare för Progressiva demokratiska partiet - kommer som tidigare antytts att bli minister för regional utveckling.

Men nyckelposterna tycks gå till de som besatt posterna i den tidigare regeringen, inklusive finansministern - informationsministern tycks dock ha fått sparken.

Även oppositionens Ahmed Ibrahim and Mustafa Ben Jaafar ska enligt Ghannouchi få ministerposter.

I samband med tillkännagivandet sade Ghannouchi också att regeringen vill frige alla politiska fångar.

ANNONS

Han uppgav också att den nya övergångsregeringen ska förbereda val samt att medier kommer att få "total frihet".

Förbudet för vissa människorättsgrupper kommer också att hävas.

-Vi har bestämt oss att tillåta sammanslutningar att ha normala aktiviteter utan att regeringen lägger sig i, sade Ghannouchi.

Men den nya regeringen möter inte kraven från demonstranterna utanför partihögkvarteret för regeringspartiet RDC - Demokratisk konstitutionell samling.

På måndagseftermiddagen uppgav inrikesminister Ahmed Friaa att 78 människor dött på grund av oroligheterna i Tunisien under den senaste månaden. Därmed fyrdubblades nästan den officiella dödssiffran.

-Vi vill inte ha någon från det gamla partiet i den nya regeringen, inte heller premiärministern, sade en av de protesterande till AFP tidigare i dag.

Säkerhetsstyrkor mötte upp demonstranterna med såväl tårgas som vattenkanoner och varningsskott i luften.

EU har utlovat "omedelbar" hjälp för att kunna hålla fria val i landet så fort som möjligt, hälsade en taleskvinna för unionens utrikespolitiskt ansvariga Catherine Ashton på måndagen.

Nervositeten är påtaglig i Tunisiens grannländer, bland maktfullkomliga potentater som plötsligt börjat oroa sig för sina egna positioner.

-Det här är en riktig chock eftersom den tunisiska regimen hittills har ansetts som den allra mest stabila i regionen. Den här revolutionen visar på en kris i de arabiska staterna som inte längre kan ignoreras, sade en ambassadör för ett arabland anonymt till tidningen Le Monde i Paris.

Händelserna i Tunisien inleddes när en arbetslös man tände eld på sig själv i protest. Bara de senaste dagarna har minst fyra likadana självbränningar inträffat i Algeriet. På måndagen rapporterades om liknande händelser även i Egypten och Mauretanien.

-Tunisien har blivit modellen att följa för alla araber. Diktaturernas tid är förbi, sade analytikern och samhällsvetaren Mohamed Lagab vid universitetet i Alger till Reuters.

Tunisiens president Zine el-Abidine Ben Ali lämnade landet i fredags efter 23 år vid makten. Hans familj tog dock med en ordentlig reskassa: 1,5 ton guld, enligt vad Le Monde säger sig ha fått höra från underrättelsekällor i Frankrike.

ANNONS
ANNONS