Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ministerns råd provocerar villaägare

Näringsminister Maud Olofsson råd för att hålla nere skyhöga elräkningar faller inte i god jord hos alla.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Jag tror att väldigt många upplever detta råd som provocerande, säger Joacim Olsson på Villaägarnas riksförbund.

Tilläggsisolera, sätt in treglasfönster, ha inte elapparater i standby-läge och byt glödlamporna till ledbelysning.

De handfasta råden kommer från näringsminister Maud Olofsson som svar till alla dem som knäar under skyhöga elräkningar.

-På kort sikt är det enda man kan göra att försöka hålla nere den egna elförbrukningen, säger Olofsson (C) efter ett möte med chefen för Energimarknadsinspektionen (EI).

Joacim Olsson, vice förbundsdirektör för Villaägarnas riksförbund är övertygad om att de flesta människor vid det här laget redan sparar på elen så mycket som de kan.

-Och ändå är det tufft för väldigt många familjer att klara elräkningarna. Det räcker inte att uppmana människor att göra åtgärder. Maud Olofsson måste som ansvarig minister själv göra något för att detta inte ska bli ett stort välfärdsproblem, säger Joacim Olofsson.

Olofsson visar ändå förståelse för de som har drabbats av höjda elpriser

-Men jag förstår kundernas oro. Jag har också nära och kära som klagar över detta.

Själv tilläggsisolerade hon huset redan på 1970-talet under oljekrisen. En ökar isoleringen på vinden i en villa sparar 3 300 kronor per år och att sätta in ett tredje glas i fönstret spar omkring 2 000 kronor per år, enligt ministern.

-Jag gör allt jag kan för att förbättra den här marknaden.

På sikt ska det arbetet förhoppningsvis mynna ut i smarta elnät och timmätare i hemmen samt betydligt mer förnybar energi och en enhetlig marknad för Norden. Men allt det åstadkoms inte i en handvändning, konstaterar näringsministern. I vår hoppas ministern kunna berätta mer om hur förtroendet för elmarknaden ska kunna stärkas.

Joacim Olsson konstaterar att det här verkligen inte är första gången som det höga elpriset debatteras.

-Det finns ingen brist på konkreta förslag som är möjliga att genomföra som skulle sänka energikostnaderna utan att kosta staten en krona och utan att koldioxidutsläppen skulle öka.

En bra bit av elräkningen består också av energiskatter och moms.

-På det området finns ingen diskussion just nu. Men jag är beredd titta på alla åtgärder som gör det lättare för kunden, säger Maud Olofsson.