Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Minister vägrar följa riksdagen

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson vägrar följa riksdagens beslut om att återgå till gamla regler i sjukförsäkringen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Riksdagen har beslutat om en återgång till de gamla reglerna i sjukförsäkringen, när sjukskrivnas arbetsförmåga ska prövas efter 180 dagar.

– Det är inte ansvarsfullt att med berått mod gå tillbaka till ett gammalt begrepp som vi vet hade samma problem som dagens, säger han efter ett möte socialförsäkringsutskottet.

Utskottets vice ordförande Tomas Eneroth (S) tycker Kristerssons vägran är "anmärkningsvärd".

Inte första gången

Två gånger har en majoritet i riksdagen, 2010 och 2011, kört över regeringen och krävt att de tidigare reglerna ska återinföras.

Men Ulf Kristersson har inte följt uppmaningen. I stället valde han att ge Försäkringskassan i uppdrag att jämföra de tidigare och nuvarande reglerna samt svara på frågan om det går att finna en tredje och bättre väg. Utredningen blev klar i veckan. Enligt den finns en skillnad men av begränsad betydelse. Slutsatsen är att det finns goda skäl att införa ett nytt begrepp som koncentrerar sig på de medicinska förutsättningarna för arbete. Samtidigt heter det att den exakta ordalydelsen är grannlaga och tangerar politiska överväganden.

– Den visar att en återgång inte löser de problem som finns, säger Kristersson som senast den 1 mars ska överlämna en skrivelse till riksdagen om den fortsatta hanteringen.

Han hänvisar till det uppdrag som regeringen gav redan 2010 om en prövning av arbetsförmågan, om vilka yrken det är realistiskt att prövas mot och att det arbetet ska vara klart januari 2013.

– Den nya 180-dagarsregeln har satt blixtbelysning på problemet. När dagarna tickar – du kan inte gå tillbaka till ditt gamla yrke och du ska prövas för andra möjligheter – blir problemet tydligt och synligt. Men vi har aldrig haft någon bra modell för det, säger han.

Förändring före nästa val

Ulf Kristersson är övertygad om att det går att hitta en betydligt bättre modell än dagens, men inte någon som alla kan bli nöjda med.

– Det kommer alltid finns situationer där den enskilde säger en sak och de medicinska förutsättningarna säger något annat, säger han.

Kristersson tror att det ska gå att komma fram till en förändring i god tid före valet 2014.

– Det är inte seriöst att nu lite slarvigt stifta en ny lag när det pågår ett arbete som syftar mycket längre, säger han.

Ulf Kristersson förnekar bestämt att han obstruerar mot riksdagens beslut.

– Vi tar frågan på mycket stort allvar och vill verkligen lösa detta, säger han och påminner om att om majoriteten verkligen är säker på att en återgång löser problemet "så har den full frihet att själv lagstifta om det".

Rödgrönas ledamöter irriterade

Efter mötet i socialförsäkringsutskottet var de rödgrönas ledamöter påtagligt irriterade på att Kristersson inte avser att följa riksdagsbesluten.

– Det är anmärkningsvärt. Det är väldigt nonchalant mot riksdagen. När regeringen införde rehab-habkedjan gick det i en rasande fart. Nu går det påfallande långsamt, säger Gunvor G Ericson (MP).

– Statsrådet obstruerar riksdagsbeslut. Det är ytterst ovanligt. Hans uppdrag är att fullfölja beslutet, säger Tomas Eneroth (S).

– Det är arrogant och provocerande att strunta i två riksdagsbeslut, säger Wiwi-Anne Johansson (V).

Alla tre håller med om att det fanns brister också i den gamla modellen men anser att den ändå är bättre i avvaktan på en ny ordning.

– Den gamla modellen innebar ändå att väldigt många fick en rimlig prövning, säger Eneroth.

– Den nya innebär att människor ska prövas mot en fiktiv arbetsmarknad. Det har lett till att människor i rehabilitering som kanske jobbar till 70 procent sorteras ut eftersom de anses kunna jobba 100 procent med en annan arbetsuppgift som inte finns. Det är inte acceptabelt.

De tre partierna har ännu inte beslutat hur de nu ska gå vidare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.