Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
En pojke på väg upp genom en gränd i kåkstaden Rocinha i Rio de Janeiro. Arkivbild. Bild: Leo Correa/AP/TT

Minister: Samtala med knarkgängen om corona

Brasiliens hälsominister anser att landets myndigheter bör föra samtal med knarkhandelsgäng och milisgrupper i kåkstäderna om hur man bäst hanterar coronavirusutbrottet.

En spridning i de så kallade favelorna skulle kunna få allvarliga konsekvenser på grund av trångboddheten, svårigheterna att hålla rent och bristen på sjukvård.

– Vi måste förstå att det här är områden där staten ofta är frånvarande och de som styr är droghandlare och milisgrupper, säger Luiz Henrique Mandetta under en presskonferens.

– Hur bygger vi broar till dem? Genom att samtala – ja, med droghandlare, med miliser, för de är också människor och de behöver hjälpa till.

Myndigheterna har inlett ett sådant projekt på försök i en av favelorna, enligt hälsoministern, som inte går in på vilket område det handlar om.

Det bor uppskattningsvis elva och en halv miljoner människor – sex procent av befolkningen – i Brasiliens favelor. Fattigdomen är utbredd och gatustrider bryter regelbundet ut mellan beväpnade gäng och polis.

Brasiliens hälsominister Luiz Henrique Mandetta, till höger, trycker ut handsprit i sin chefs, president Jair Bolsonaros, händer under en presskonferens vid presidentpalatset i Brasilia den 18 mars. Bild: Andre Borges/AP/TT