Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Minalyze borrar mot toppen

Göteborgsföretaget Minalyze, har tagit fram ett instrument som gör att man kan analysera borrprov på fältet.

Det har nu stor chans att ta sig in på 33-listan, för landets mest lovande unga teknikföretag.

Minalyze tog hem segern i veckan när Affärsvärlden och NyTekniks "33-listan" besökte Göteborg. De kommer få tävla mot vinnarna från Lund, Luleå, Göteborg, Uppsala och Stockholm i finalen 17 april i Stockholm.

- Ja vi vann tävlingen, mot två andra Göteborgsföretag, och det ökar väl chanserna att komma in på den slutliga 33-listan, säger vd:n Annelie Blomdahl.

Minalyze har tagit fram ett analysinstrument som gör att man snabbt kan scanna av innehållet i borrkärnor, och att man kan analysera stora volymer direkt ute i fält.

- Det innebär att man sparar tid och pengar och kan minimera risker, eftersom man väldigt fort kan få reda på vad marken innehåller och att man kan optimera processen när man står med borriggen i stället för att behöva vänta i veckor eller månader på att får svar från labbet vad proverna innehåller, säger Annelie Blomdahl.

Själva tekniken är inte ny. Det är en röntgenteknik som heter XRF, men sättet den används på och applikationen är helt ny, som gör att man kan göra noggranna analyser av stora volymer direkt.

Minalyze, har vuxit ur en idé som Annelie Blomdahl och hennes kollega Mikael Artursson fick av det svenska borrföretaget Styrud Arctic när de var verksamma på Chalmers Entreprenörsskola 2009. Det svenska patentet är i hamn och 2010 bildades bolaget som nu har tre anställda, och tre examensarbetare som jobbar med att ta fram färdiga instrument till försäljning.

- Vi får ta utvecklingen i steg, vi har inte kommit så långt att vi har färdiga instrument till försäljning ännu. Vi har gjort omfattande tester tillsammans med LKAB och kan visa tillräckligt intressanta resultat och passande produktionskoncept. Och det har varit så positivt att vi kämpat vidare, säger hon.

Till en början inriktar sig Minalyze på den svenska marknaden, eftersom gruvindustrin är betydande här.

- Och det är betydligt enklare och billigare att börja göra affärer med hemmamarknaden, säger Annelie Blomdahl.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.