Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Jättedemonstrationen mot regimen inledd i Kairo.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Miljonmarschen som ska fälla Mubarak

Egyptierna väntar nu på att den politiska kampen avgörs. Under tisdagen planeras en "miljonmarsch" för att få president Hosni Mubarak på fall.

– Vi kommer att räknas i miljoner i dag, säger 26 årige filmskaparen Abdullah al-Ghaly till TT:s reporter vid Tahrirtorget i centrala Kairo på tisdagsmorgonen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

På tisdagsförmiddagen hade redan 10 000-tals demonstranter samlats. De marscherar runt, viftar med flaggor, banderoller, plakat och skanderar allehanda slagord mot regimen.

Mycket militär på plats

Armén har skärpt kontrollen kring torget. Alla som ska in kroppsvisiteras och får sina väskor och identitetshandlingar kontrollerade fyra-fem gånger. Därefter följer demonstrationsvakternas egna kontroller – fem-sex barriärer av ytterligare granskningar måste passeras.

Rädslan är stor för att övermotiverade demonstranter och inte minst provokatörer från polisen och underrättelsetjänsten ska ta sig in till torget och starta våld i syfte att demonisera demonstranterna i befolkningens ögon.

– Vi vill vara säkra på att ingen har vapen och vänder armén emot oss, säger 30-årige ingenjören Ahmed Ali.

Över skarorna surrar militärfärgade helikoptrar. Stridsvagnar, pansarbandvagnar och andra militärfordon står utposterade i kvarteren runt torget.

"Vi litar på armén"

Ändå vill ingen lufta någon oro för att soldaterna egentligen är där för att slå ner upproret.

– Nej, nej, nej. Det kommer inte att ske. Armén är på vår sida. Vi litar på armen, säger Abdullah al-Ghaly.

Han och Ahmed Ali motsäger uppgifterna om att demonstranterna planerar att marschera till presidentpalatset.

– Vi vet inte var presidenten är. Visste vi det skulle vi kanske gå, säger Ahmed Ali.
Men alla är inte lika säkra på att dagen slutar fredligt:

– Jag har skrivit mitt testamente i morse, bara för säkerhets skull, säger 49-årige läraren Omar Raous.

En jättedemonstration planeras även i Alexandria vid Medelhavet. All tågtrafik i landet har ställts in inför protesterna.

Utlovar dialog och reformer

Från Egyptens nyutnämnde vicepresident Omar Suleiman kom på måndagskvällen en utfästelse om omedelbar dialog med oppositionen – och reformer.

Bland de konstitutionella reformer som vicepresident Omar Suleiman tog upp finns lättnader i restriktionerna för vilka som får ställa upp i presidentval. Sådana reformer ingår i oppositionens krav och skulle kunna underlätta för oppositionsledare så som Mohamed ElBaradei eller Ayman Nur, som var motkandidat 2005, att kandidera.

Suleiman betonade också att den nya regeringen prioriterar kampen mot fattigdom, arbetslöshet och korruption, och lovade att regeringen ska arbeta för skapa jämvikt mellan låga offentliga löner och hög inflation.

President Hosni Mubarak hade då redan låtit förstå att ändringar är på gång, utan att ge detaljer. Men den avskydde inrikesministern Habib al-Adli hade bytts ut och regeringen fått order att behålla subventioner, kontrollera inflationen och skapa jobb.

Muhammed Thawey, en av demonstranterna vid torget, är säker på att Mubaraks tid är över, men han tror att presidenten är orolig för att ställas inför rätta.

– Det fördröjer hans avgång. Han vill ha garantier för något slags amnesti för sig själv, säger Thawey.

Ny post

Magdy El Lethey, 53-årig ingenjör, pekar på att Mubarak i lördags utnämnde Suleiman till vice president – en post som inte varit besatt under Mubaraks tid.

– Det är ett tecken på nederlaget.

El Lethey har däremot inte blind tilltro till militären.

Jag tror på armén, men det kan vara som du säger: Vad man tror är annorlunda jämfört med vad som verkligen händer.

40-årige Yasser Shaysha, statstjänsteman, är också osäker på vad de närmaste dagarna kommer att ge.

– Det pågår en maktöverföring och när en maktöverföring pågår kan ingen veta vad som ska hända.

USA-sändebud till Mubarak

USA har skickat förre ambassadören i Egypten, Frank Wisner, som särskilt sändebud för att träffa president Mubarak och andra företrädare för den egyptiska ledningen.

– Vi har skickat ett klart budskap till Egypten, offentligt och privat. Men uppenbarligen kommer ambassadör Wisner att ha möjlighet att betona det som vi redan har sagt, sade amerikanska UD:s talesman Philip Crowley i måndags.

I USA spekuleras nu i att Wisners verkliga uppdrag är att förmå Mubarak att avgå.

– Det här är den typen av kille man väljer för ett sådant samtal. Nyckelfrågan, som vi inte kan svaret på, är om administrationen har fattat ett beslut om huruvida Mubarak borde avgå, säger Daniel Kurtzer, också han före detta USA-ambassadör i Egypten till tidningen The New York Times.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.