Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

En vinnare.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Miljonbonusar till Muller

På ett år har Saabs vd Victor Muller tagit ut över 18 miljoner i arvoden och bonusar. Det visar en färsk granskning. Saab tillbakavisar uppgifterna.

Saabs vd och styrelseordförande Victor Muller har på ett år tagit ut långt över 18 miljoner kronor ur bolaget i form av löner, konsultarvoden, bonusar och aktieprogram, enligt en granskning som SVT Rapport har gjort.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se


Ersättningen är på samma nivå som den för Leif Johansson, vd för Sveriges största företag, Volvo Lastvagnar.
Granskningen visar bland annat också att Saabs moderbolag köpt tjänster för sju miljoner kronor från bolag som står nära Victor Muller.

Saab tillbakavisar uppgifterna. I stället handlar det om 862 500 euro, skriver Saab Automobile i ett pressmeddelande. Men dagens växlingskurs motsvarande det ungefär 7,8 miljoner kronor.
Men då har 196 000 euro, som skulle utbetalas i bonus, dragits bort från den totalsumma som redovisas i årsrapporten på 1 058 500 euro, som Muller skulle ha fått. Den utbetalades inte på begäran av Muller själv, enligt pressmeddelandet.

De anställda på Sab vet ännu inte hur det går med deras löner. Enligt Saabs informationsdirektör Eric Geers kommer besked att lämnas senare i dag. Då ska också Saab-ledningen till tingsrätten i Vänersborg lämna tillräckligt hållbara argument kring finansieringen för att rekonstruktionen ska fortsätta.

Eric Geers bekräftade i går för TT att diskussionerna med Saabs kinesiska partners Panga Da och Youngman fortsätter.

Beskedet från Saab med begäran om att få fortsätta rekonstruktionen och byta ut rekonstruktören Guy Lofalk ska vara på tingsrättens bord före klockan 13.

Enligt TTELA planerar rätten sedan att avge sitt beslut i frågan i morgon eftermiddag.
Blir detta negativt för Saab vilar konkurshotet åter tungt över företaget och facken måste då agera med nya konkursansökningar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.