Miljarder på jobbcoacher fiasko

ANNONS
|

Fyra av tio som gått hos en jobbcoach får arbete, kan man läsa i Arbetsförmedlingens verksamhetsberättelse för 2011.

Jobbcoacher är arbetsförmedlingens i särklass största i satsningen när det gäller inköpta tjänster. Enbart under 2011 betalades 562 miljoner ut till 801 olika företag. För den senaste treårsperioden slutar notan på drygt 1,5 miljarder.

Det är en lyckad satsning, att döma av verksamhetsberättelsen. Andelen som fått jobb har ökat jämfört med 2010.

I verkligheten finns inga bevis för att den dyrbara satsningen på jobbcoacher haft någon effekt. Den som söker vidare i Arbetsförmedlingens informationsmaterial kan hitta en utvärdering publicerad i fjol.

ANNONS

Det nedslående resultatet är att den som hade tillgång till en jobbcoach till och med hade svårare att få jobb än de som sökte jobb på egen hand. 25 procent av dem som anlitat en jobbcoach hade arbete tre månader efter att de skrivit ut sig från Arbetsförmedlingen. De som var utan jobbcoach lyckades bättre: 27 procent fick jobb.

De som hade jobbcoach lyckades å andra sidan något bättre med att skaffa praktik.

"Skillnaderna är statistiskt säkerställda men inte särskilt stora", konstaterar rapportförfattarna.

I studien ingicks samtliga personer som fått jobbcoachning under september och oktober 2009.

I rapporten diskuteras också tänkbara orsaker till att de med jobbcoacher lyckas sämre. En förklaring skulle kunna vara att de som väljer att anlita en jobbcoach står längre från arbetsmarknaden än de som inte gör det.

Utvärderingen är den enda som gjorts och den ger i vart fall inget belägg för att jobbcoacher lyckas få fler i arbete.

Det är en annan bild än den som presenteras i Arbetsförmedlingens verksamhetsberättelse. Där står:

"Sedan tjänstens start i augusti 2009 har närmare 180 000 deltagare tagit del av personlig jobbcoachning via kompletterande aktör. Sammanlagt 38 procent av deltagarna har varit i arbete 90 dagar efter avslutad aktivitet".

ANNONS

Men andelen som fått varaktiga jobb är betydligt färre. I arbetsförmedlingens siffra ingår exempelvis tillfälliga jobb, timanställningar och nystartsjobb. Även jobb med anställningsstöd och lönebidrag räknas in.

Trots att effekten är osäker valde alltså Arbetsförmedlingen att gå vidare med jobbcoacher. Avtalen med de tidigare leverantörerna gällde i tre år och sträckte sig fram till den sista december i fjol. Nu genomförs en ny upphandling där de coachande företagen godkänns efter hand. Siktet är nu inställt på dem som befinner sig längst från arbetsmarknaden.

Något tak finns inte för hur mycket coachingen får kosta finns inte men Arbetsförmedlingen har budgeterat för cirka 30 000 deltagare i år. Det betyder att mellan 300 och 450 miljoner kommer att satsas på coacher under året.

- Orsaken till att coachning erbjuds är att Arbetsförmedlingen vill erbjuda alternativ och ge den arbetssökande en chans att välja formen på sitt stöd, säger Arbetsförmedlingens pressekreterare Fredrik Möller.

ANNONS