Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Miljard försvann i skattereform

Den sänkta fastighetsskatten för villaägarna skulle finansieras fullt ut. Men det fattas miljardbelopp, visar siffror som TT tagit del av.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Den borgerliga alliansen gick till 2006 års val på sänkt fastighetsskatt. Den var orättvis hette det. Resultatet blev sänkt skatt, eller avgift som regeringsalliansen döpte det till, för villaägarna med totalt 2,7 miljarder kronor, enligt siffror som Skatteverket tagit fram åt TT och som jämför statens skatteinkomster på fastighetssektorn mellan åren 2007 och 2008 då systemet lades om.

Nästan hälften av sänkningen kom Stockholmsområdet till del, enligt SCB.

Men i andra änden tog staten tillbaka 1,2 miljarder kronor i form av uppskovsränta från 575 000 hushåll med gamla uppskov på reavinster. Hushållens totala uppskov uppgick vid senaste årsskiftet till hissnande 233 miljarder kronor eller i snitt 405 000 kronor.

En annan finansieringskälla för den sänka fastighetsskatten var höjd skatt på vinster från bostadsförsäljningar. Men under 2008 rasade vinsterna i finanskrisens spår med 30 miljarder kronor och skatteintäkterna därmed likaså.

Sammantaget har omläggningen av fastighetsskatten medfört ett minus i statskassan på en dryg miljard.