Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Miljardärens uppmaning till Sverige

Sverige har inte en chans att klara välfärden utan en miljon nya svenskar. Det anser fastighetsmiljardären Roger Akelius. - Vårt nuvarande stopp av flyktingar är som att inte släppa iland båtflyktingarna som kom från Estland, säger han.

Sveriges skärpta regler med id-kontroller för flyktingar som vill komma in i landet har fått fastighetsmiljardären Roger Akelius att reagera.

- Sverige har inte en chans att klara välfärden utan en miljon nya svenskar, säger han.

LÄS MER: Här är Göteborgs 18 miljardärer

Roger Akelius jämför det som sker nu, med att vi inte skulle ha släppt iland de båtflyktingar som kom från Estland under andra världskriget.

- Avskyvärt dåligt. På jorden finns fler goda muslimer än goda kristna. Jag vill ta hit massor av flyktingar och vill gärna sponsra, säger han.

Du är ju känd för att ha skänkt bort stora delar av din förmögenhet och säger att du nu vill sponsra ett bättre flyktingmottagande. Hur då?

- I januari kommer en online-språkkurs för flyktingar. Den är gratis och fri från reklam. Jag har redan gett bort ett par hundra surfplattor och två lärare har hjälpt 500 flyktingar att genomföra test av språkkursen.

Varför gör du det här?

- Jag har lärt mig tio språk och glömt lika många, så jag vet problemen. Jag har bott i sex länder, där jag försökt komma in i gemenskapen.

Roger Akelius har ett antal konkreta idéer till politikerna för att lösa flyktingkrisen:

• Låt arbetslösa, exempelvis invandrare, få tjäna 120 000 kronor per år utan skatt.

• Befria arbetsgivaren från nuvarande anställningsansvar.

• Låt folk få bygga.

• Ge flyktingarna ett tillfälligt personnummer och ett kontokort vid gränsen. Låt dem börja arbeta direkt.

- Det skulle ge tiotusen sommarstugor, femtiotusen extra lägenheter, flera nya fabriker och massor av andra nya arbeten inom bland annat transport. Även nuvarande svenskar kommer att få mer arbete – inte mindre.

- Det behövs nya regler direkt för att klara välfärden, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.