Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Vill höja lärarlöner. Miljöpartiet håller kongress i Göteborg i helgen. Här språkröret Gustav Fridolin med Karin Pleijel från MP Göteborg.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Miljöpartiet lovar högre lärarlöner

Miljöpartiet lovar högre lärarlöner och fler anställda. Men de kommuner där MP ingår i styret har något lägre löner än snittet, enligt Lärarförbundet.

Skolan är en av de frågor Miljöpartiet håller högt i valrörelsen. Och sin skuggbudget, som presenterades i april, satsar de 11,7 miljarder kronor mer än regeringen på skolan under den kommande mandatperioden.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Läraryrket ska värderas som ett av de allra viktigaste yrkena, enligt partiet. Men när Lärarförbundet undersökt nivån på lärarlöner i de kommuner där MP är med och styr visar det sig att lönerna där ligger lite drygt 200 kronor per månad under medellönen för grundskole-lärarna, jämfört med kommuner där MP inte ingår i styret.

Lärarförbundets ordförande, Eva-Lis Sirén, tycker att de i stället borde ligga över genomsnittet.

– Skillnaden är inte särskilt stor, men den visar att MP uppenbart inte lyckats få genomslag för hög-re lärarlöner i de kommuner där de sitter med och styr. De lyfter med rätta fram krav på höjda lärarlöner, men de måste också kunna leverera för att bli trovärdiga, säger hon.

MP vill att staten ska gå in med extra pengar för att få upp lönerna för landets lärare. En öronmärkt skattehöjning med tre procent, för den del av månadsinkomsten som överstiger 40 000 kronor, ska ge fem miljarder kronor extra till fler lärare och höjda löner.

– MP har verkligen tryckt på och varit tydliga med att lönerna måste upp, säger Eva-Lis Sirén. Det är utmärkt för det behövs. Men vi är rädda för att de ska vika ner sig i en eventuell regeringsförhandling. Det är oerhört viktigt att de står upp för sitt starka löfte.

Vad tror ni om möjligheterna att få upp lönerna för lärarna om det blir en rödgrön regering?

– Vi vill ha ett löfte från MP om att de inte viker ner sig i den frågan, säger Eva-Lis Sirén.

Gustav Fridolin, språkrör för MP, menar att kommuner med mer välbeställda invånare ofta är alliansstyrda och inte haft det lika tufft, med exempelvis arbetslöshet, under krisåren. Det kan vara en anledning till att lönerna ligger något lägre i de kommuner där MP finns med i styret.

– Om vi gör ett bra val kommer vi att ha en bra saklig grund för att få igenom våra krav om höjda lärarlöner, säger han.

Då kommer MP också att kunna genomföra satsningen på fler anställda i skolan, enligt Fridolin. Från statligt håll lovar de 10 000 nya medarbetare. För Göteborg handlar det om 700 nya tjänster i grundskolan och gymnasiet.

– Vi har suttit och räknat på de satsningar vi vill göra centralt och de satsningar som Miljöpartiet har i sin budget för Göteborg. Det betyder att sammanlagt 800 nya medarbetare kan anställas i Göteborgs skolor under den kommande mandatperioden, säger han. Det handlar då inte bara om lärare, utan även om andra pedagoger och personal för till exempel elevhälsa.

Karin Pleijel, från MP i Göteborg, ser att man på så vis också kan göra läraryrket mer attraktivt.

– Sedan måste det finnas utrymme för stadsdelarna att göra en lokal bedömning av behovet och vad man vill satsa på, säger hon.

Fakta: Lärarlöner

2013 var medellönen för tidigarelärare 28 509 kronor per månad.

För senarelärare låg den på 29 361 kronor.

I Göteborgs kommun var medel-lönen 2013 28 400 kronor per månad för tidigarelärare och 29 113 kronor för senarelärare.

Enligt 2014 års löner är medellönen för samtliga grundskollärare i Göteborgs kommun 30 440 kronor per månad.

Lärarlönerna ligger högre i storstadskommunerna. Stockholm har en högre nivå än i Göteborg, enligt Lärarförbundet.

Runt 50 000 elever i Göteborg går i grundskolan.

Källor: Göteborgs kommun och Lärarförbundet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.