Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand höll presskonferens inför torsdagskvällens tal i Almedalen.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Miljöpartiet: "Inget flum i skolpolitiken"

Satsa på flerspråkighet och det egna modersmålet i skolan. Det gynnar elever som kommer från andra länder, anser miljöpartiet.
- Det får vara slut med flum i skolpolitiken, tycker vi. Det är dags att lyssna på forskningen, sade språkröret Maria Wetterstrand när hon hade presskonferens i Almedalen.
Miljöpartiets förslag gäller inte enbart rätten till undervisning i det egna modersmålet för att bli bra på det egna språket. Miljöpartiet vill att elever som anländer under skolåret ska kunna få ämnesundervisning på modersmålet. Det gör inlärningen effektivare, menade hon.

Det Miljöpartiet först strävar efter är rätt till undervisning i matematik och engelska på modersmålet om elevunderlaget är fem eller fler. Det ska gälla i alla årskurser.
I ett första steg vill man ha en treårig försöksverksamhet i tio kommuner. Undervisningen ska också vara meriterande när man söker sig vidare till högre utbildningar efter grundskolan.

- Att kunna stapplande franska eller tyska är meriterande, men inte flytande arabiska eller finska.
I dag finns rätt att få undervisning i det egna modersmålet i grundskolan. Miljöpartiet vill utvidga det även till förskolan.

Modersmålsundervisningen är hotad, hävdade Wetterstrand. Skolor drar in på den och förhindrar att man talar sitt hemspråk på raster. Så får vet inte vara.
Vi ska dra nytta av att vi har många människor i vårt land som talar andra språk, underströk hon. Sverige tjänar på det.

Hon attackerade alliansen och utbildningsminister Jan Björklund (fp). Han ägnar sig sig åt fel frågor som att ge sig på mobiltelefoner och keps i klassrummet.
- Jag har aldrig sett någon undersökning som visar att man lär sig sämre med keps, sade Wetterstrand.
I dag har mp och s en gemensam debattartikel där de försäkrar att de i regeringsställning aldrig kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna, sd. De kräver besked av regeringen om detta.

V-ledaren Lars Ohly avböjde att underteckna artikeln. Han delar den syn som statsminister Fredrik Reinfeldt (m) har - ge inte sd uppmärksamhet och martyrgloria, angrip dem i stället i sakfrågorna.

Maria Wetterstrand delar inte den åsikten. Med bara två år kvar till valet och när sd i flera opinionsmätningar hamnat över spärren på fyra procent för att få riksdagsplatser har väljarna rätt till besked, hävdar hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.