Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/6

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Michael Fannon vann Svensktoppen nästa

Delad glädje är dubbel glädje. Michael Fannon från Norrtälje vann Svensktoppen nästa men det blir Stockholmstrion Smajling Swedes som får tävla i Melodifestivalen.

Svennedisko från Stockholm, hiphop från Göteborg och småjazzig skånesoul. Det fanns gott om musikstilar representerade när Sveriges Radio P4:s talangjakt Svensktoppen nästa avgjordes på Liseberg på söndagseftermiddagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

När radiolyssnarnas sms-röster räknats in och juryn lämnat sina omdömen räckte inte göteborgaren Kamal Javanmiri, som tävlar under artistnamnet Jawone, riktigt till. Istället blev det Michael Fannon från Norrtälje och hans swingpopiga Kommer tid, kommer råd som drog det längsta strået och vann hela tävlingen.

- Det känns alldeles underbart och överväldigande, sade en glädjestrålande segrare vid scenkanten samtidigt som publiken flockades för att plåta Michael Fannon med sina mobiler.

Nu kommer hans låt att få en utmanarchans i P4:s legendariska listprogram Svensktoppen, men den plats i Melodifestivalen som tidigare års segrare har belönats med, den skänkte juryn istället till Stockholmstrion Smajling Swedes.

För delad glädje brukar ju vara dubbel glädje, och kanske är det så SVT:s Christer Björkman och Sveriges Radios projektledare Maths Broborg motiverar beslutet att låta två olika artister stå som "vinnare" efter gårdagens final av Svensktoppen nästa.

Men Ludvig Alfredsson, chefredaktör på musiksajten Poplight, är inte alls nöjd med det beslutet. Han menar att det i stället handlar om att SVT alltid vill ha sista ordet.

- Jag förstår att Christer Björkman vill göra ett så bra tv-program som möjligt men detta var enda chansen för publiken att rösta in en artist till Melodifestivalen. Nu har SVT stängt den möjligheten. Jag tycker det känns lite löjligt.

Segraren Michael Fannon kände sig dock inte blåst på en plats i Melodifestivalen.

- Det gör inget, försäkrade Michael Fannon, jag är bara så sjukt nöjd med att ha vunnit den här tävlingen och att min låt får chansen på Svensktoppen. Visst vill jag vara med i Melodifestivalen men det är inte försent ännu. Jag tänker skicka in ett par egna bidrag och hoppas komma med den vägen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.