Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Mest rut-avdrag för höginkomsttagare

En tredjedel av skatteavdragen för hushållsnära tjänster görs av personer som tjänar 50 000 kronor i månaden eller mer, skriver Aftonbladet som tagit del av statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

2008 fanns drygt 200 000 personer i den inkomstklassen. Av dessa gjorde drygt 19 000 personer rut-avdrag för totalt 153,8 miljoner kronor.

Bland de över 3,6 miljoner som har en månadsinkomst på 3 300-19 900 kronor utnyttjades avdraget av omkring 28 000 personer. De gjorde totalt avdrag för 85,4 miljoner.

Sammantaget 2008 drog över 91 000 personer av totalt 439,7 miljoner kronor för hushållsnära tjänster.

Ingen stor valfråga

Bara 1 procent av väljarna tycker att rut, skatterabatt för hushållsnära tjänster, är valets viktigaste fråga. Det visar en undersökning som Novus Opinion gjort på uppdrag av LO. Den 4-8 mars fick 1 000 personer från en lista välja vilken fråga de anser viktigast inför höstens val.

I topp hamnar arbetslösheten som får stöd hos 41 procent, på andra plats kommer ekonomin, 11 procent, och på tredje pensionerna, 7 procent. I botten placeras barnomsorgen och hushållsnära tjänster med vardera 1 procent.

Av femtiotvå undersökta frågor hamnade rut på tredje plats, efter sociala bidrag och marknadsekonomi. Den så omdebatterade fastighetsskatten kom åtta.

-Det är tydligt att väljarna hellre ser ökade resurser till skolan och äldreomsorgen än till subventionerade hushållstjänster till höginkomsttagarna, kommenterar Socialdemokraternas näringspolitiske talesman Tomas Eneroth opinionsmätningen som LO beställt.

Han anser att Centerledaren Maud Olofssons förslag om att även subventionera hundpassning fått opinionen att svänga.

-Det var nog droppen för många. Jag noterar att även många borgerliga tycker att hon gått för långt, säger han.

Viktig fråga för Centern

-Jag är otroligt överraskad över att LO ägnar så mycket energi att förtala och misskreditera en hel bransch, där 11 000 människor arbetar. Jag trodde att deras viktigaste uppdrag var att bidra till att skapa fler jobb, inte färre. För mig är alla jobb viktiga, jag värderar inte om de är fina eller inte, säger Maud Olofsson.

Hon konstaterar att Centerpartiet i förra valet fick många väljare genom att driva frågan om hushållsnära tjänster.

-Även valstrategiskt är det så att Centerpartiet vinner på att denna fråga är aktuell, säger hon.

Att få väljare rankar den som valets viktigaste fråga tar hon lätt på.

Olofsson berättar att hon får många samtal från människor som är upprörda, som tycker att de gör ett bra jobb.

-Alla de som jobbar i den här sektorn, alla de som äger de här företagen, alla de som nyttjar dem och alla som drömmer om att få nyttja dem tycker att det är en viktig fråga. Det har blivit en symbol, säger hon.

Slutnota nära noll

Det finns olika uppgifter om hur mycket rut kostar. De rödgröna brukar använda siffran 1,3 miljarder kronor som enligt regeringens prognos i budgeten var den långsiktiga bruttokostnaden för rut-avdraget. Centerledaren Maud Olofsson hänvisar till en undersökning som gjorts av riksdagens utredningstjänst som visar att avdraget sammantaget ger ett plus i statskassan.

Finansdepartementets prognos för rut är nu 2,4 miljarder brutto, med en långsiktig nettokostnad på 0,6 miljarder kronor. Men enligt finansminister Anders Borg kan slutnotan hamna nära noll eller till och med bli positiv för staten.