Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Mer vindkraft rena förlustaffären

Miljöpartiets förslag för Vattenfalls framtid är ett förlustrecept av stora mått, både för ekonomin och miljön, skriver Magnus Jacobsson och Björn-Owe Björk (KD).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Miljöpartiets Per Bolund och Lise Nordin föreslår att Vattenfall skall investera i olönsam elproduktion. Därmed riskerar de både Vattenfalls ekonomi och Sveriges unika elproduktion med låga priser och EU:s lägsta klimatutsläpp.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Ett av deras förslag är 100 miljarder till 4 000 vindsnurror. Landskapet som i dag pryds av 2 500 vindkraftverk kommer aldrig bli sig likt.

Denna mängd vindkraft kräver klimatförstörande gasturbiner för att hantera produktionsvariationerna med höga klimatutsläpp som följd.

I Göteborg försökte Miljöpartiet nyligen mörka miljöförvaltningens granskning av kommunens vindkraftsplaner när den visade sig vara allt för negativ. Ekonomi men också ekologi får stå tillbaka när Miljöpartiet satsar på sitt favoritprojekt, vindkraft.

Dessutom måste elnätet byggas ut för många tiotals miljarder eftersom vindkraft utnyttjar elnätet sämre än exempelvis kärnkraft.

Vindkraft kostar 60-70 öre per kilowattimme att jämföra med 35 öre snittpris på elbörsen de senaste tio åren. Att producera elen i 4 000 vindkraftverk skulle skapa en förlust på 6-10 miljarder per år, alternativt att elkunderna går in och subventionerar elen med samma belopp. Väljer man i stället solenergi, som är ett annat av deras förslag hamnar förlusterna på minst det dubbla.

Skulle Miljöpartiets talespersoner i ekonomi och energi få bestämma skulle Vattenfall förlora miljardbelopp varje år och dessutom kraftigt öka klimatutsläppen varje gång vinden slutar blåsa.

Vår välfärd är beroende av energiintensiv förädling av råvaror. Det som behövs är därför ekonomiskt och miljömässigt sunda energiaffärer i framtiden och inte mer av miljöpartistiskt önsketänkande.

Magnus Jacobsson (KD)

kommunalråd i Uddevalla

Björn-Owe Björk (KD)

gruppledare i Knivsta