Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Smaken av vilt förstärks med naturens egna kryddor och tillbehör.

Mer vilt i grytan

Det går vilt till i grytorna just nu. Tag tillfället i akt och fyll frysen med naturens bästa - viltkött är något av det ädlaste vi har.

Jag vet. Vi äter alldeles för mycket kött. Men OM man nu ska äta kött så tycker jag ändå att det känns mer naturligt att välja djur som vuxit upp i frihet och fått skutta runt bland tallar och granar. Dessutom smakar viltkött så mycket mer. Förr gjorde man sitt bästa för att tvätta bort viltsmaken, lät köttet bada i mjölk och andra fånerier. Numera vet man bättre. Viltsmaken är unik och bör uppskattas just därför. Därmed inte sagt att den är helig. Var inte rädd för att krydda sönder den, viltsmak pallar mer drag än somliga tror.

Ta ut svängarna

En god tumregel i matsammanhang är annars att gräva där man står. Vad växer i samma skog som älgen knatat omkring i? Jo, svamp, björnbär, lingon, enbär! Alla naturliga kompisar är extra smarriga till just vilt. Men örter som rosmarin, salvia och körvel gör sig också finfint till. Och banga för allt i världen inte för att flirta med exotiska inslag som chili och citron.

När det gäller dryck brukar man säga att ju större djur desto större vin. Och här kan man verkligen ta ut svängarna och satsa på de riktiga tungviktarna. Fylliga, kraftiga röda viner med maffig smak och stor doft är det som gäller till vilt.

Börja i tid

När man snackar vilt kan det dessutom vara väl värt att dra fram en annan gammal klyscha. Gör hemskt, hemskt gärna grytan en dag i förväg. Köttet blir saftigare, smakerna mustigare och upplevelsen ännu så mycket härligare.

Fira hösten och släpp in skogen i köket. Allt blir godare så.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.