Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Mendes sänkte AIK

Daniel Mendes möttes av burop. Kalmar FF-anfallaren svarade med att sänka AIK (1–0) och skicka sitt gamla lag ett steg närmare superettan. – En underbar känsla, säger han.

Daniel Mendes gjorde totalt elva mål för AIK mellan 2006 och 2008. På onsdagen var han tillbaka på Råsunda och blev stor matchvinnare.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I 53:e minuten nickade brassen in 1–0, på Erik Israelssons precisa inlägg.

– Det var speciellt. Råsunda har alltid känts som hemma för mig, säger Mendes som firade målet med att ta en boll innan för tröjan och föra händerna över magen.

– Det var till min fru. Vi fick nyss reda på att vi ska få barn igen.

Segern innebär att Kalmar klättrade till sjunde plats och i praktiken säkrade det allsvenska kontraktet.

För AIK ser det betydligt tyngre ut. Fjolårets mästare passerades av Halmstad och ligger fyra från slutet, bara två poäng från nedflyttning. Närmast väntar två formstarka lag – Helsingborg och Djurgården.

– Vi måste sluta oss samman som förening och lag. Det finns ingen tid att känna oro, säger backen Kenny Pavey.

Det finns nog många supportrar som inte håller med honom. Mötet med Kalmar blev ett nytt bevis på hur svårt AIK har att göra mål. Att Miran Burgic, som lämnade laget i somras, fortfarande är intern skyttekung med fem mål säger en del om läget.

Liksom det faktum att AIK sköt 18 skott mot Kalmar, men inte skapade mer än ett par farliga chanser. När publiken väntade sig en intensiv kvitteringsjakt i andra halvlek hände i princip ingenting.

– Vi försvarade oss väldigt bra i 90 minuter och tvingade AIK att ta avslut från långt håll, säger Kalmars tränare Nanne Bergstrand.

– Vi måste ge anfallarna bättre understöd. Den sista passningen är för dålig, säger Kenny Pavey.

Som så många gånger tidigare var Mohamed Bangura det största hotet av AIK-spelarna. Ändå blev den nya stjärnanfallaren utbytt med tio minuter kvar, vilket möttes av visslingar från hemmasupportrarna.

– Bangura hade inte varit med mycket i spelet i andra halvlek. Jag kände att jag var tvungen att chansa med någonting, förklarar AIK-tränaren Alex Miller som dessutom fick se lagkaptenen Daniel Tjernström halta av planen i första halvlek.

– Han slog upp en skada i benet, säger Miller.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.