Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

Melanias resa: Från småstad i forna Jugoslavien till USA:s första dam

Melania Trump, eller Melanija Knavs, har gjort en lång resa från staden Sevnica i före detta Jugoslavien där hon föddes. Nu när maken Donald Trump valts till president blir hon landets andra utländskt födda presidenthustru.

Under större delen av kampanjen höll hon sig i bakgrunden. Hennes första stora framträdande blev allt annat än en succé. Melania Trumps tal på republikanernas konvent hånades då den innehöll nästan ordagrant samma formuleringar som Michelle Obama använt i ett tidigare tal. 

Men det finns mycket som man inte vet om den 45-åriga före detta modellen som kan bli den andra presidenthustrun någonsin som fötts utanför USA.

Här växte Melania Trump upp. Foto: Darko Bandic
Här växte Melania Trump upp. Foto: Darko Bandic

Född och uppvuxen i forna Jugoslavien

Melanija Knavs föddes i staden Sevnica, i Slovenien som då var en republik inom socialistiska förbundsrepubliken Jugoslavien. Hennes pappa sålde bildelar och hennes mamma jobbade på en syfabrik. 

Just hennes rötter i ett kommunistiskt land verkar ha varit något som oroade Trumps presidentkampanjansvariga. Det utfärdades nämligen ett uttalande som publicerats av Reuters där man säger att hennes pappa aldrig var med i kommunistiska partiet. 

Hennes familj flyttade till eget hus när hon var tonåring och uppges fortfarande bo kvar där. 

Bildtext: Staden Sevnica där Melania tillbringade barndomen. Foto: Darko Bandic
Bildtext: Staden Sevnica där Melania tillbringade barndomen. Foto: Darko Bandic

Har drömt om att bli modell

Hon har också sagt till flera medier att hon alltid drömt om att bli modell. Det finns svartvita bilder på henne som barn där hon deltar i någon form modevisning för barn. 

Hon upptäcktes av fotografen Stane Jerko som tagit flera bilder på en 17-årig Melania och beskriver henne i en intervju med Deutsche Welle som disciplinerad och hårt arbetande. 

Barfota, med håret i hästsvans och nästan ingen smink, ses hon posera på bilder som fotografen fortfarande har kvar.

Fotografen Stane Jerko minns den unga Melania Foto: Darko Bandic
Fotografen Stane Jerko minns den unga Melania Foto: Darko Bandic

Melanias karriär som modell tog vid på 90-talet då hon började arbeta mer internationellt och så småningom träffade Trump. 

Hon uppges prata flera språk: slovenska, engelska, franska, serbiska och tyska.

"Jag är min egen person"

I valkampanjen har hon mest stått bredvid maken men flera analytiker menar att hon har mycket större inflytande över honom än man tror.

Hon har dessutom uttalat sig öppet om saker hon ogillar hos honom. På frågan vad hon skulle vilja att han slutade göra sa hon snabbt: Twittra. 

Hon ska även ha anmärkt på hans beteende. 

– Min dotter och min fru säger till mig: Bete dig mer som en president!, sa Trump efter ett kampanjmöte i Arizona, enligt CNN. 

Själv ska hon ha sagt att hon inte är blyg när det kommer till att ge sin man råd:

– Jag håller inte med om allt han säger men det är normalt. Jag är min egen person, jag säger vad jag tycker. Jag står med båda fötterna på jorden, sa hon till CNN

Håller med Trump i immigrationsfrågan 

Det som dock förbryllar en del är att hon, som själv invandrade till USA, stödjer sin make i hans uttalanden om immigration. 

– Jag följer lagen. Jag skulle aldrig stanna här utan papper. Jag tycker inte att han förödmjukade människor från Mexiko. Han pratade om illegala invandrare, sa hon till MSNBC

Hon bosatte sig permanent i USA år 2001 och fick medborgarskap 2006. Hon är den första presidentfrun som är född utanför USA sedan Louisa Adams, fru till John Quincy Adams, som var född i England.