Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Medvind när Clinton attackerar från vänster

Hillary Clinton går till generalattack mot Wall Street och de superrika. Och hennes nya stil lönar sig. Långsamt drar hon ifrån Donald Trump i opinionsmätningarna. Trump anklagas för att skattefiffla.

Bernie Sanders intog vänsterflygeln under primärvalen. Sedan han förlorade har hans väljare känt sig hemlösa. Det är en betydande väljargrupp som Clinton måste attrahera. Och nu levererar hon en kanonad mot företag och människor som får advokat- och skattejuristers hjälp att utnyttja kryphålen i den nuvarande lagstiftningen.

– Jag lovar att täppa till vartenda hål och se till att vartenda cent kommer tillbaka, dundrar hon.

Hon anklagar direktörer för att använda sig av skattesystemet för att slippa betala skatt och påpekar att många av dem betalar mindre än sina lågavlönade sekreterare.

– Det är inte rätt att lärare och sjuksköterskor har större skattebörda än de superrika, säger hon.

För vanliga löntagare finns inga genvägar, de beskattas direkt vid källan. Men för Wall Streets höginkomsttagare är det andra generösa regler som gäller som innebär att de betalar låg skatt genom att trixa med skattereglerna.

– Många stora företag betalar ingen skatt alls, säger Clinton och tillägger att företag som flyttar sin verksamhet utomlands ofta bara ägnar sig åt att flytta på papperet och på det sättet undandrar sig den skatt som borde betalas i USA.

Nya regler innebär dock att amerikaner som flyttar utomlands – och inte betalar någon federal skatt – får problem när de skall förnya sina pass. Om skatten inte är betald ställs inte passet ut och det blir omöjligt att resa överhuvudtaget innan en uppgörelse gjorts med skattemyndigheten.

Clinton gjorde en första markering mot Donald Trump i debatten för en vecka sedan. Då sade hon att hon fått indikationer på att Trump inte betalat federal skatt under några år på 1980-och 1990-talen då han var invecklad i casinoprojekt och byggande av golfbanor.

Sedan dess har New York Times avslöjat att Trump inte betalat statlig skatt under arton år och att han fört pengar mellan sina olika bolag för att undvika att bli beskattad. Federal statlig skatt betalas endast av de som har högre inkomster och en stor del av amerikanerna betalar endast kommunalskatt.

Trump förnekar inte de faktiska omständigheterna men anklagar New York Times för att vara Hillary Clintons förlängda arm. Inga olagligheter framkommer i New York Times granskning, men det är sättet som Trump undvikit skatt på som är klandervärt.

Och här slår Clinton hårt och effektivt och påpekar att en laglydig medborgare inser värdet av att bidra till det gemensamma, vilket inkluderar militären och veteranerna.

Trumps försvar är att han aldrig gillat sättet som staten spenderar pengarna på. Det är en inställning som han delar med många amerikaner som dock inte kan undandra sig skatteplikten av skälet att de anser att statliga pengar skall användas på ett annat sätt eller helst inte alls.

Hillary Clinton har tagit ett rejält steg åt vänster med sina angrepp på Wall Street och girigheten i den ekonomiska överklassen. Hon blev själv angripen av Bernie Sanders under primärvalskampanjen för att vara köpt av Wall Street eftersom hon hållit föredrag för företag och vägrade att uppge hur mycket hon tjänat på föreläsningarna.

Nu placerar sig Clinton på vänsterkanten och ger därmed Sanders sympatisörer anledning att omvärdera henne. Hettan i hennes angrepp på Wall Street och mot girigheten bland de superrika står inte Bernie Sanders efter. Och hon avser inte att släppa taget om Donald Trump som hon anklagar för att ha riggat hela sin verksamhet efter kryphålen i skattesystemet.