Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Medelålders män i riskzonen

Män i 50-årsåldern är i riskzonen för hudcancer. Få kollar upp sina fläckar – vilket gör att sjukdomen riskerar att upptäckas för sent.

En vecka i maj uppmärksammas varje år malignt melanom i Sverige och Europa. Många av landets hudmottagningar öppnas upp för besök utan remiss under vecka 21.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I år går den västsvenska sjukvården även ut med en särskild uppmaning till män över 50 år. Syftet är att få fler män att uppsöka vården för att få sina hudfläckar undersökta.

- Män går med sina märken längre än vad kvinnor gör. Vi har tittat på vem som söker och vem som borde söka. Och då har vi sett att när män över 50 år söker har de mycket längre gånget melanom än kvinnor. Det beror på att de gått längre med märket än kvinnor, säger Carin Sandberg, hudläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och regional processägare för hudcancer i Västra sjukvårdsregionen.

Läs också: Fler än 60 000 cancerfall varje år

Med kampanjen vill de västsvenska hudmottagningarna därför få fart på männen. Varför äldre män är sämre än kvinnor på att undersöka sig vet hon inte.

- Men en teori kan vara att kvinnor är mer uppmärksamma på sin kropp, medan män kanske tycker att det är för banalt att söka för ett märke. De män som kommer är ofta ditskickade av sin partner. Vi har samlat en grupp män för att försöka få fram vad det beror på.

För tunna melanom ligger den relativa överlevnaden på runt 100 procent. Det betyder att patienter med tidigt upptäckt hudcancer inte dör i högre utsträckning än normalbefolkningen efter diagnos.

Carin Sandberg förklarar att ett sent kontrollerat och tjockare melanom ökar risken för spridning och i förlängningen dödlighet.

- Det är det som vi hoppas kunna stoppa genom att männen kommer tidigare. Ett tunt melanom är botbart medan ett melanom med spridning är en väldigt svår cancerform, säger hon.

Har patienten haft spridning är det dessutom alltid en stor risk att cancern kommer tillbaka, enligt Carin Sandberg.

De flesta mottagningar tar emot bokningar på www.euromelanomaday.se. Antalet tider är begränsat.

Fakta Malignt melanom

Hudcancerformen malignt melanom uppkommer i hudens pigmentceller. Sjukdomen uppstår ibland i vanliga leverfläckar eller födelsemärken, men kan också börja direkt i huden.

Cancercellerna kan växa in i lymfkärl eller blodkärl och sprida sig till närliggande lymfkörtlar eller andra ställen i kroppen.

Sjukdomen sitter ofta på benen hos kvinnor och på bröstet eller ryggen hos män. Den är mycket sällsynt före puberteten och ovanlig under tonåren.

Bland symtomen finns kliande eller blödande märken. Vanligast är att en helt ny brun fläck eller knuta någonstans på huden växer eller ändrar utseende.

Malignt melanom är ofta oregelbundet i formen, ojämnt i kanten, ojämnt i färgen och större än fem millimeter.

Källa: 1177 Vårdguiden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.