Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Mayakalendern feltolkad - julafton ödesdag

Fredagsmyset är räddat. Jorden går inte under i morgon. Forskare vid Göteborgs Universitet påpekar att vi lika gärna kan försvinna lagom till julafton.

Mayafolket förutspådde det. Det faktum att det gamla centralamerikanska folkslagets kalender tar slut den 21 december 2012 har gett upphov till minst en katastroffilm, spridda skurar av New Age-oro och massor av avfärdande skrattsalvor.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Nu har dock Göteborgs Universitet gett sig in i leken och räknat på det hela. Universitetet manar till lugn och menar att domedagsteorin bygger på falsk matematik.

– De här förutsägelserna har vare sig med mayafolket eller deras kalender att göra, säger Johan Normark, doktor i arkeologi vid Göteborgs Universitet.

Mayakalendern baseras egentligen på flera olika kalendrar, som bygger på solen och månens rörelser. De olika kalendrarna kombinerades av mayafolket, och skapade enheter av tid, så kallade baktuner. I morgon infaller den sista dagen på den trettonde baktunen på den långa räkningen.

Men Mayakalendern har inte använts på tusen år och de beräkningar som säger att jorden går under i morgon är resultatet av moderna matematiska beräkningar som kombinerat Mayakalendern med vår egen gregorianska kalender. Och enligt den är det inte fredagsmyset som är i fara - snarare Sarah Dawn Finers stora stund i juleljuset.

– Troligtvis är beräkningen felaktig. Det finns bara en formel som passar med den enda kända daterbara händelsen i forntida inskriptioner, som är en solförmörkelse omnämnd på en arkeologisk mayaplats. Och enligt den korrelationen infaller slutdatumet på julafton, säger Johan Normark.

Johan Normark menar att mayornas långa räkning var skapad att pågå för all framtid. I den forna mayastaden Palenque, i nutida sydöstra Mexiko, omnämns till exempel en framtida vision om en händelse som ska ske år 4772.

Myterna om mayafolkets vision kallas numera 2012-fenomenet, och har skapat stor irritation i Centralamerika. I morgon arrangeras en stor manifestation i Guatemala city mot den turismindustri som skapats kring domedagsprofetian. 90 000 människor förväntas delta. Arrangör är Guatemalas kulturdepartement.

– Regeringen och turistnäringen håller liv i myten om att mayakalendern förutsäger när jorden går under. Det handlar om svek, lögner och att tjäna pengar på en tradition. De säger inte sanningen, sa nyligen Felipe Gomez, ledare för mayaorganisationen Oxlaljuj Ajpop i Guatemala.

Om göteborgarna nu lyckas överleva julafton finns dock en viss risk för att fotbollsallsvenskan 2027 förblir oavslutad i all evighet.

– Människors behov av att fastställa ett slutdatum för den rådande ordningen tycks omättlig. Därför förutspår jag att 2012-anhängarna under 2013 vänder sig mot den 2 oktober 2027, vilket är nästa gång då aztekernas 52-års cykel når sitt slut, säger Johan Normark.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.