Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Mordet skedde i Bergsjön.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Maxstraff för strypmord

16-åringen som i somras dödade en man i Bergsjön döms för mord till sluten ungdomsvård i fyra år. Det är maxstraffet för en så ung person.

Natten mellan 23 och 24 juni dödades en 54-årig man i sin lägenhet i Bergsjön.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Mannen hade tidigare på kvällen träffat två unga asylsökande män i Brunnsparken och tagit med dem hem till sin lägenhet. Mannen var homosexuell och transvestit, vid tillfället klädd som kvinna, och kammaråklagare Lotta Nielsen drev målet som ett hatbrott.

16-åringen uppgav i rätten att han och kompisen träffat den 54-årige-mannen, som de trodde var en kvinna, och att de erbjudits kläder och saker för att hen tyckte synd om dem.

Väl i lägenheten hävdar 16-åringen att 54-åringen försökt våldta honom och att han då slagit mannen i huvudet med en flaska för att freda sig.

Därefter släppte 16-åringen in sin 19-årige kompis i lägenheten, och denne hjälpte till att flytta den dödes kropp.

16-åringen spelade in en film där han talar aggressivt och bland annat säger "Jag slaktade honom". 16-åringen förklarade i rätten filmen med att den var hans sätt att skaffa bevis för att han varit utsatt för ett sexuellt övergrepp.

Dessa förklaringar underkänns av tingsrätten, med stöd av teknisk bevisning, som konstaterar att 16-åringen har huggit med kniv mot 54-åringens huvud och samtidigt strypt honom med händerna, och inte varit i underläge på något sätt.

Dock anser tingsrätten att dådet inte varit en hatbrottshandling - detta eftersom det inte kan uteslutas att det funnits en sexuell avsikt med inbjudan till lägenheten, vilket kan ha bidragit till 16-åringens ilska. "Detta motsäger /.../ att det varit fråga om ett hatbrott så som åklagaren har velat göra gällande."

Den morddömde ynglingen har uppgivit flera olika namn och åldrar. Under rättegången sa han att han var 15 år under fjolåret. I personuppgifterna i domen kvarstår uppgiften att han är född i augusti 1999, medan texten talar om att "det har gjorts övervägande sannolikt" att han var 17 år i juni i fjol.

Om mördaren hade varit vuxen skulle straffet blivit livstids fängelse. Nu fastställer tingsrätten det som är det vanliga för dömda under 18 år: sluten ungdomsvård, på maximitiden fyra år. Detta var vad åklagaren begärde.

Läs också: 16-åring åtalad för strypmord i Bergsjön

16-åringens kompis, en 19-åring (som under rättegången hävdade att han är 16 år och nio månader gammal), åtalades för grovt skyddande av brottsling. I januari friade tingsrätten honom från detta brott, med hänvisning till att han agerat i en nödsituation. Tingsrätten trodde på att han fruktat för sitt liv och därför inte vågat göra annat än det som kompisen krävde av honom.

19-åringen fälldes för några i sammanhanget mindre brott: stölder, våld mot tjänsteman och narkotikabrott och dömdes till tre månaders sluten ungdomsvård och utvisning ur Sverige i tio år.

Den morddömde ynglingen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. Den visar att han inte var allvarligt psykiskt störd när han begick gärningen, och inte heller vid undersökningstillfället.

Den morddömde döms till utvisning ur Sverige, utan tidsbegränsning. Han döms också att betala ett skadestånd på 968 000 kronor, främst till den mördades anhöriga.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.