Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Mats Pilhem: "Pengar finns till sextimmarsdag"

Ett försök för fem–sju miljoner kronor. Så vill kommunalrådet Mats Pilhem (V) inleda en övergång till sex timmars arbetsdag.

Pengar för ett sådant försök finns, säger Mats Pilhem.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Dem tar vi ur personalbudgeten. Där finns anslag för aktiviteter som främjar en god personalpolitik, säger han.

- Vi vet ännu inte exakt vilket belopp vi ska anslå men tror att det rör sig om mellan fem och sju miljoner.

Var ett försök ska göras är inte klart men det har tidigare talats om att genomföra testet på ett äldreboende, kanske bara på en avdelning. Personal på olika håll inom omsorgen i Göteborg har redan hört av sig och visat intresse, säger Pilhem. Innan man kan sätta igång måste ett ordentligt underlag tas fram av kommunen.

I onsdags stod det klart att det finns en politisk majoritet bakom idén, som lanserades i de röd-grönas programförklaring inför valet 2010. Men som GP rapporterade i förra veckan var både Socialdemokraternas och Kommunalarbetarförbundets godkännande något motvilliga.

Förslaget om att pröva sex timmars arbetsdag har fått stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt. Det visade sig också när GP på måndagen hade en chatt med Mats Pilhem och med sjuksköterskan Mariette Risberg, medlem i Moderaterna.

Risberg, liksom flera av de många engagerade deltagarna i chatten, var kritisk till förslaget och ansåg att det är orealistiskt och dessutom riskerar att skapa ökad stress på jobbet.

- Många av dem tror kanske att man ska göra åtta timmars arbete på sex timmar. Men det blir tokigt. Arbetet kommer att vara fördelat på fler personer, det är det som kostar, säger Mats Pilhem.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.