Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Matlust på ett klick

Kalasgott, Din husmor på nätet, Studentkrubb. Bakom dessa bloggar döljer sig tre passionerade matmänniskor. Två Dagar har inspirerats och imponerats av matlust, matglädje och mumsiga recept.

Jennie Benjaminsson från Lindome bloggar just nu från Korsika. Hon går sista året på hotell- och restaurangprogrammet och gör sin praktik där. Redan första dagen i hamnstaden Calvi kom det vackra bilder och glada textutrop på bloggen från denna tjej som tycks funnit sin grej i livet tidigt. ”Ostar, korv, salami, skinkor, terriner, rosévin, olivoljor, vinägretter och marmelader och baguetter… ja, de har allt gott här nere!”.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Kalasgott startade Jennie för två år sedan när hon började utbildningen. Men intresset för mat har alltid funnits där, och gammelmormor Edith är förebild i köket. Bilderna och formen är viktiga för Jennie, som har blivit duktig på att både fotografera och skriva med tiden, men recepten är förstås viktigast.

Hon har nischat in sig på bakning och sötsaker, men numera har hon också erfarenheter av kockyrket som hon gärna delar med sig av. Jennies blogg har emellanåt haft uppemot 1 500 unika besökare dagligen, vilket är ett stort antal för en matblogg. Kalasgott rekommenderas av till exempel P1:s matprogram Meny, vilket säkert bidrar till de fina siffrorna.

Kontakten med läsarna är viktig.

– Det är roligt att mina besökare är en så blandad skara. Män och kvinnor mellan 12 och 80 år. Många hör av sig med kommentarer och mejl, synpunkter och hejarop.

Och bloggandet ger denna gymnasietjej lite extra pengar förutom alla glädje och kunskap. Hon tar in annonser på bloggen, och erbjuds ofta gratisprover och produkter från olika företag. Men integriteten är viktig; hon är noga med urvalet.

– Jag skriver inte om allt jag får, utan bara om det jag gillar.

Husmor Lisa, Lisa Lönner Pulkkinen, 43, från Göteborg, delar med sig av recept på såväl vardagsmat som gourmetmat. Allt ska vara gjort på äkta råvaror, som inte tär på miljön, med ­näringsämnena kvar och helt utan tillsatser. Hon startade sin blogg eftersom hon ”alltid varit en husmorstyp” och fått agera rådgivare åt vänner som vill laga mat och vara lite husliga men inte haft den kunskapen.

– När jag märkte att jag satt och skickade mejl hit och dit med recept, så bestämde jag mig för att jag lika gärna kunde blogga! Jag har varit sådan här sedan barnsben, plockat bär och kokat sylt, lagat grytor och annan krånglig mat, ordnat middagar och fester. Nu har det ju liksom blivit inne att vara som jag, så jag tänkte att det var dags att dela med mig publikt!

Både recepten och skrivandet är viktigt för Lisa.

– Jag arbetar ju med att skriva och älskar att skriva. Och mat är min stora passion, det jag alltid sysslar med på fritiden, och kanske något jag arbetar mer med i framtiden. Det jag tycker är svårast är foto, är inte höjdarbra på att fotografera, men jag har insett hur viktigt det är att ha bilder.

Bloggen som hon kallar för ”Din husmor på nätet” sammanfattar hennes syn – låt maten och matlagningen få ta tid.

– Min inspiration hämtar jag från mormors generation. Det handlar om hur man använder säsongens råvaror genom att lägga in och ta vara på skörden resten av året, hellre än att köpa färdigt i butik med olika konstiga tillsatser. Ibland är det faktiskt snabbare att laga riktig mat; jag kallar det Slow is fast.

Ekologiska råvaror har Lisa alltid använt och hon har läst en högskoleutbildning i Matens kemi. Då lärde hon sig hur man bäst tillagar maten för att behålla och tillgodogöra sig näringsämnena.

– Jag gillar också att laga komplicerad gourmetmat à la Tore Wretman, och läser mycket om att kombinera viner därtill. Dessutom avskyr jag att slänga mat! Allt handlar om att skapa ett eget kretslopp därhemma för att vi inte ska förstöra vår jord.

För Studentkrubbs initiativtagare Joakim Svanlund, är recepten allra viktigast. Han bloggar om billig och god studentmat som är enkel att laga. Det hela tog sin början med att Joakim flyttade till Halmstad och började studera där. För att hålla koll på utgifterna sparade han sina matkvitton varje månad och matglad som han är brukade de sluta runt 3 000 kronor.

– Jag kände att det inte var hållbart i längden, så jag bestämde mig för att starta Studentkrubb för min egen skull. Men det har utvecklats till ett projekt som även andra studenter kan ta hjälp av för att minska trycket på sina matkonton eller för att äta bra mat som skiljer sig från den typiska studentkosten.

Han beskriver sig som en 20-årig kille född i Mölndal som varit aktiv i köket från 7 års ålder.

– Är i hög grad amatör men försöker använda mina kunskaper för att kunna äta god mat även under studentlivet.

Hans matintresse kan beskrivas så här: ”Variera, kombinera och njut av resultatet.”

– Jag vill utföra så lite arbete som möjligt men till ett läckert resultat och ett billigt pris.