Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mastsabotagen: Detta har hänt

Flera misstänka mastsabotage har upptäckts på flera håll landet de senaste dagarna. Detta har hänt.

Sedan det blev känt att en mast i Hägnared utanför Borås blivit utsatt för sabotage har turerna varit flera. Det har även uppdagats att det inte är den enda masten som har blivit utsatt för någon form av sabotage.

April 2016

Någon, eller några, tar sig in i en av Teracoms anläggningar och stjäl en så kallad Rakel-terminal och arbetsoveraller med bolagets logga.

Söndag den 15 maj cirka 22.30

Den 332 meter höga Häglaredsmasten på Trollberget i Häglared utanför Borås knäcks. Häglaredsmasten är en så kalla radio- och tv-mast som ägs av företaget Teracom, och som sänder ut radio och tv. När masten knäcks cirka 100 meter över marken faller den mot marken och boende i närheten hör en kraftig smäll. Polisen inleder en förundersökning om sabotage.

Måndag den 16 maj

Under måndagen är polisen på plats vid Häglaredsmasten för en teknisk undersökning. Där gör man fynd som sedan styrker misstankarna om att det är ett sabotage som ligger bakom det hela. På grund av händelsen höjer Teracom säkerheten på samtliga av sina master i landet. Totalt 54 storstationer runt om i landet.

Under måndagen börjar även en film att spridas. En film som ska ha publicerats på Youtube i förra veckan och där tre-fyra ungdomar klättrar upp för Häglaredsmasten. Polisen förhör ungdomarna som syns på filmen och de avskrivs sedan från ärendet.

Tisdag den 17 maj cirka 17.30

En person är ute och går i skogen i Skutskär i Gävle. Personen lägger märke till något som ser ut att kunna vara en sprängladdning vid en telemast, och larmar polisen.

Polisen anländer till platsen och bedömer att föremålet kan vara farligt. Nationella bombskyddet kallas in, tillsammans med fler polispatruller.

Telemasten i Skutskär ägs av telebolaget Telia.

Cirka 22.00

Bombskyddsgruppen anländer till platsen och området spärras av. Föremålet, som ska ha legat på marken intill telemasten, undersöks. Cirka 22.30 är bombskyddsgruppen färdiga på platsen och fraktar bort det misstänka föremålet. Föremålet kommer att analyseras under onsdagen.

Onsdag den 18 maj cirka 08.00

Det kommer uppgifter om att ännu en mast i Sjuhärads-trakten har saboterats. För några veckor sedan, den 4 maj, upptäcktes det att en kabel har klippts av vid en mast söder om Tranemo, i skogen mellan Tranemo och Ambjörnarp.

Den avklippta kabeln har stört räddningstjänsten kommunikation och utgör grunden för räddningstjänsten i Södra Älvsborgs nätverksstruktur. Igenom den sköts bland annat utalarmering. 

När tekniker kommer till platsen ser de att kabeln, som är lika tjock som en tubbe, har klippts av och stulits. Räddningstjänsten polisanmälde inte det här då, men när de fick höra om mastsabotaget i Häglared såg de ett samband om polisanmälde händelsen.

Torsdag den 19 maj

En telemast på vattentornet i Stenstorp utanför Falköping förstördes under torsdagskvällen. Ett tre meter högt betongblock har vält uppe på vattentornet och flera kabalar har förstörts.

Efter ytterligare ett misstänkt sabotage har länsstyrelsen i Västra Götaland kallat till krismöte där de bland annat bjudit in Säkerhetspolisen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, räddningstjänsten och SOS Alarm att medverka. Mötet kommer hållas klockan 10.30 på fredagen.