Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Masthuggskyrkan upplåter plats till EU-migranter

Masthuggskyrkan är den andra av Göteborgs kyrkor som upplåter plats för bostadslösa EU-migranter. En husvagn står nu tryggt parkerad innanför kyrkans murar. - Det är självklart att vi måste hjälpa till, säger pastor Marianne Mörk.

Idén kommer från Räddningsmissionen, och projektet som pågår under ett halvår finansieras av Göteborgs stad med 500 000 kronor.

Sedan början av juli har Räddningsmissionen efterfrågat kyrkor som kan tänka sig att upplåta parkeringsplats för en husvagn, som ska fungera som tillfälligt hem för en bostadslös familj. Boendet är begränsat till max tre månader. Under sommaren, medan man väntat på att få klartecken från fler kyrkor, har nio familjer fått hjälp med tillfälligt boende på annat sätt.

- Det har inte funnits några som helst övernattningsmöjligheter för familjer i Göteborg tidigare, säger Ulrika Falk från Räddningsmissionen. Hittills finns ganska mycket insatser för vuxna, men ingen sovplats för barnfamiljer. Barn har hänvisats till att sova i bilar fram till nu.

Räddningsmissionen har i nuläget kontakt med 27 barn i åldrarna 0-14 år.

- Alla de lever mer eller mindre i hemlöshet, säger Ulrika Falk.

Masthuggskyrkan är den andra församling som fått en husvagn placerad. Den står tryggt placerad intill kyrkan, innanför kyrkomuren och alldeles intill porten.

- Husvagnen står bäst skyddad för väder och vind där, säger kyrkoherde Anders Leitzinger.

En familj från Bulgarien flyttade in på onsdagen.

- Vi ska fungera som ett nätverk för familjen, att de får finnas i ett sammanhang, säger pastor Marianne Mörk. Barnen får vara med i våra barnverksamheter, och familjen bjuds in att delta i de aktiviteter vi har i kyrkan.

Eftersom Masthuggskyrkan sedan några år tillbaka är ett pilgrimscentrum i Göteborg kändes tanken på att sätta upp en husvagn för behövande familjer på kyrkans mark som ett naturligt steg.

- Pilgrimstanken handlar ju om enkelhet och delande, och om människor som är på vandring, säger Marianne Mörk.

De är överens om att det är viktigt att bedriva ett hjälparbete på flera plan.

- Det är förstås viktigt att det förs politiska diskussioner som tar hand om de strukturella problemen, säger Anders Leitzinger. Men samtidigt måste vi ju ta hand om folk som sitter på vår trappa. Vi kan inte blunda för dem som behöver hjälp just nu, i väntan på att de övergripande problemen ska lösas.

Från Räddningsmissionens sida ser man nu att projektet börjar ta form.

- Det var lite trögt inledningsvis, men nu börjar det rassla till och vi har 13 församlingar som lovat ställa upp med parkeringsplats, säger Emil Mattsson som är direktor på Räddningsmissionen i Göteborg.

- Jag tror att det har tagit lite tid för alla beslut att gå igenom kyrkoråd och de politiska processer som krävs, säger Emil Mattsson. Det är roligt att församlingar både från svenska kyrkan och olika frikyrkor ställer upp. Det är spännande att kunna ta vara på de krafter som finns.

Nu arbetar Räddningsmissionen med att köpa in och ställa i ordning de begagnade husvagnar som krävs. De närmaste veckorna väntar mycket arbete.

Uppställningen av husvagnen utanför Masthuggskyrkan sammanfaller med att kyrkan till helgen firar 100 år. Ett digert program med konserter, föredrag av ärkebiskop emeritus K-G Hammar, fotoutställning med mera pågår hela helgen.

Att man parallellt med firandet öppnat sina dörrar för en hemlös familj tycker Marianne Mörk är självklart.

- Man behöver jobba vidare på hur man kan öppna upp kyrkan ännu mer, säger hon. Och kanske även utmana andra aktörer att ställa upp. Det kanske finns företag som har plats på sin parkering och som är villiga att sponsra. Att vi kan tillåta att det finns familjer som sover under broar här i Göteborg, det är en stor skam.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.