Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Massivt polispådrag mot demonstration i Backa

En tillställning av Eritreanska föreningen på Folkets hus i Backa fick oväntade motdemonstranter. Det såg ett tag ut som att det var lugnt på platsen, men senare blev det åter spänt. – Vi fick använda pepparspray för att skingra demonstranterna, säger Hans Lippens, presstalesperson för polisen i Region Väst.

Under söndagseftermiddagen blev det ett stort polispådrag på Folkets hus i Backa. Det var Eritreanska föreningen som hade någon form av tillställning som lockade till sig åtskilliga motdemonstranter.

– Cirka 40-50 personer hade samlats utanför och försökte att olovligen ta sig in i lokalen. De människorna delade inte Eritreanska föreningens åsikter, säger Hans Lippens, presstalesperson för polisen i Region Väst.

Polisen fanns redan på plats för att hålla ordning och fick då använda sig av pepparspray för att skingra demonstranterna.

– Ja, vi fick lov att använda OC-spray, alltså pepparspray, säger Hans Lippens om händelsen.
 

Helikopter på plats

Det såg först ut som att polisen hade fått motdemonstranterna under kontroll men senare under söndagen blev stämningen återigen mycket spänd.

– Vi har anvisat motdemonstranterna till en säker plats som ligger en bit bort från Folkets hus, men de verkar inte vilja flytta på sig. Vi för en dialog och försöker undvika att tvinga bort dem, säger Hans Lippens.

För att ha bättre koll på läget har polisen en helikopter i luften.

– Det har varit en del smårusningar, men jag kan se på bilderna att det har lugnat sig lite nu igen, säger Hans Lippens.
 

Rubriceras som ordninsstörning

Vid 18-tiden ska folk på plats ha börjat röra sig hemåt.

– Det senaste jag har hört är att det ska ha avvecklats och att det är lugnt på platsen, säger Peter Nordengard, vakthavande befäl vid polisen i Region Väst.

Händelsen rubriceras i nuläget som ordningsstörning.